Loading...

U26 Vitaszínház - Pénzt vagy életet? - Mennyit ér a diplomám?

474 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Feb 16, 2011

Az U26 Vitaszínház következő felvonásában a diploma értékéről folyik majd a diskurzus. Február 9-én este 6 órakor újabb vitamaraton veszi kezdetét.

Ha a fiataloknak csak 22%-a gondolja azt, hogy az iskola elvégzése után néhány hét alatt talál munkát, akkor vajon a többség jól választott iskolát? Bárki bármit is mond, egy fiatal számára az első, legnagyobb önálló döntés, amikor ott áll érettségivel a kezében és rátör az ijesztő felismerés: hogyan tovább? Erről is beszélgetnek a fiatalok az U26 Vitaszínház következő felvonásában február 9-én, este 6 órától az Eiffel téri U26 Clubshop-ban.

Megéri iskolába járni?
Egyik oldalon a stresszes felvételi, vizsgák, drága albérlet, majd egy szép, de sokszor értéktelennek tűnő diploma. Másik oldalon a könnyebb és látványosabb eredményekkel kecsegtető választás: érettségi után irány külföld! Hajóra mennek felszolgálni, vagy bébicsősznek a tengerentúlra, jóval többet kereshetnek, mint hazánkban maradt társaik, akik a magyar valóságban próbálnak gyökeret ereszteni diplomával a kezükben. De vajon az egyetem helyett külföld van hosszú távú perspektíva?

A tudás hatalom
A djuice által a fiatalok körében végzett „U26 Teória" kutatás eredménye azt mutatja, hogy a passzív félévek világában egyetemistának lenni életforma, egyfajta fiatalkori wellness. Az utolsó év közeledtével, egyre bizonytalanabb a jövő érzete, de a felsőoktatás még mindig vonzó létforma. A végzős hallgatóknak 78%-a gondolja úgy, hogy a megfelelő felsőoktatási intézményt választotta annak idején. 40%-uk több hónapra saccolja, míg a diploma után munkát talál, további 38% ezt több mint félévre teszi, és csak 22% a nagyon optimista, hogy pár hét alatt talál egy jó kis munkahelyet.
A kutatás eredménye szerint senki sem vitatja, hogy a fiataloknak manapság számos lehetősége van az érvényesülésre, illetve a diploma a jobb munka és a több pénz megszerzésének eszköze. Az önmegvalósítás útvesztőiben a diplomásoknak több esélyük van, ezt a fiatalok ugyanolyan jól látják, mint a szüleik. Sokan mondják, hogy az utolsó évben már látszik, hogy ki talál majd könnyebben munkát, ki kevésbé. A djuice megkérdezte Facebook rajongóit is, szerintük nem mindegy az sem, hogy hol szerez valaki diplomát. A munkaerő piac telített, és aki jobb nevű egyetemre, főiskolára járt, az jobb esélyekkel indulhat. Sok esetben úgy látják, hogy szinte csak az a lényeg, hogy meglegyen a papír, és hogy azután az mennyit ér, az kapcsolatokon is múlik, és az egyéntől is függ.

Az U26 Vitaszínház soron következő rendezvényén a diploma értékéről diskurálunk, tudás és tudás közti különbségről, a hazai és nemzetközi viszonyokról. Akinek van véleménye, most elmondhatja!

Érdemes-e tanulni? Egyetem vagy munka? Életre nevel a suli?
Inkább menjek külföldre -- hajóra, bébicsősznek, vagy táncolni? Könnyű pénz?
Miből tanuljak -- diákhitel, szülők pénze, ösztöndíj?
Többet ér-e egyik tudás, mint a másik?
Meg kell-e jobban becsülni a tudósokat?
Meghatározza-e az értékemet, ha eladom a tudásomat?

Időpont: 2011. február 9., szerda 18:00!
Helyszín: U26 Clubshop, 1065 Budapest Teréz krt. 55-57. (Eiffel tér)


Az U26 Vitaszínház múltjáról:


Az U26 Vitaszínház 2010. őszén indult kezdeményezés, amelynek célja, hogy a fiatalok komoly társadalmi kérdésekben egy olyan platformot kapjanak, ahol kulturált körülmények között, profi vitavezetőkkel elmondhassák saját véleményüket és meghallgathassák társaikét. Az u26 Vitaszínházban a résztvevőknek nem kötelező egyetérteni, de egymás meggyőzésére nyitott a lehetőség. Korábbi összefoglaló videók U26 Vitaszínház estekről: www.youtube.com/user/djuice2012

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...