Loading...

Sint-Baafskathedraal, Gent, klok 4: Angelusklok

1,464 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Dec 30, 2012

Klok 4, as1, Angelusklok van de Gentse Sint-Baafskathedraal (België).

Diameter: 100 cm, gegoten door Johannes Pauwels, 1725, rechte as, vallende klepel. Slagtoon: as1-35 cent. De klokken van de Gentse Sint-Baafskathedraal klinken gemiddeld 36 cent lager dan de huidige stemvork, deze klinkt dus 1 cent hoger dan het gemiddelde. Deze klok is hoogstwaarschijnlijk nog een overblijfsel van de vroegere beiaard van de kathedraal, waarvan de meeste klokken in 1803 verkocht werden.

Opschrift: "PERILL. ET RMUS D : ANTONIUS TRIEST EPUS PRAEPOSITUS DECANUS ET CAPLUM CATHED : ECCLAE. STI. BAVONIS GANDAVI. FUDIT JOANNES PAUWELS. / GANDAVI 17[2]5" met wapenschild van Mgr. Triest en spreuk "Confidenter" (Elisabeth Dhanens, Sint-Baafskathedraal Gent, 1965).

Het beeld is niet van de beste kwaliteit, maar in tegenstelling tot wat de beelden laten vermoeden was het heel erg donker in de toren. Klank- en beeld afzonderlijk maar tegelijk opgenomen op 15 november 2012.

Dank aan Ludo Collin voor de toestemming om de toren te bezoeken, Bart Maton voor de organisatie van het bezoek, Johan Anthonis voor de begeleiding in de toren en Liliane Vanhooren voor het luiden van de klokken vanuit de sacristie.

Cathédrale Saint-Bavon, Gand, Belgique, cloche 4, lab3, 100 cm, 1725.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...