Loading...

Bol u grudima

51,542 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Feb 14, 2010

Bol u grudima je često prvi simptom bolesti zakrečenje krvnih sudova srca (izražene ateroskleroze srčanih arterija, odn.koronarne bolesti). Takav bol se naziva anginozni bol.
On se može javiti pri fizičkom naporu, u miru, može biti kratkotrajan, produžen, ponavljajući (angina pektoris). Sa pogoršanjem bolesti srčanih arterija, bol u grudima ( često praćen i drugim tegobama) se sve češće javlja i sve je intenzivniji i može dovesti do razvoja srčanog infarkta.
Nekada se jak bol u grudima sa razvojem srčanog infarkta razvija kao prva manifestacija bolesti- bez predhodnih blažih upozoravajućih tegoba.

Zbog toga i zbog činjenice da je zakrečenje srčanih arterija (koronarna bolest-angina pektoris i njena najteža manifestacija- srčani infarkt) vodeći uzrok smrtnosti na našim prostorima, potrebno je ispitati svaki grudni bol u pravcu bolesti srca.

Ukoliko se ispitivanjem isključi postojanje angine pektoris, obavezno treba proveriti da li postoji bolest povišenog krvnog pritiska (to je najčešća nezarazna bolest kod nas i jedan od glavnih faktora rizika za srčani infarkt i moždani udar), koja se takodje može manifestovati pojavom bola u grudima.

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...