Loading...

Čuvari tradicije - Fehrudin Jašić, izrada tradicionalnih narodnih nošnji...

8,423 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jun 22, 2012

FEHRUDIN JAŠIĆ - JAŠO
Izrada bosanskih narodnih nošnji

Raduša bb, 74260 Tešanj
032 655 278
061 397 029
jaso-tesanj@mail.com
info.tecex@gmail.com
https://www.facebook.com/TECEX

Proizvodnja muških i ženskih kompleta, begovskih, gradskih i seoskih tradicionalnih bosanskih narodnih nošnji.

Fehrudin Jašić u narodu znani kao Jašo svoje prve korake i prvo susretanje sa izradom bosanskih narodnih nošnji je imao 1982. godine kao član tadašnjeg RKUD-a ''Pobjeda'' iz Tešnja kada je počeo sa obnavljanjem i popravkom starih narodnih nošnji gdje se s vremenom upoznao sa različitim vrstama materijala i načinom izrađivanja i ukrašavanja istih.

Jašo je završio tekstilnu školu, smjer krojač (radi u firmi Napredak od 1979. godine do dan danas) što je uz spoj folklora, zanimanja i interesa za poznavanjem kulture i običaja bosanskih naroda odredilo njegov aktivan angažman u ovom zanatu te se danas i nakon više od 33 godine bavi ovim zanatom sa velikim entuzijazmom u namjeri da taj stari zanat sačuva od zaborava i prenese na mlade.

Jašin rad na izradi tradicionalnih bosanskih narodnih nošnji je spoj nekoliko različitih starih zanata kao što su ''terziluk'' (krojenje) i ''abadžiluk'' (ukrašavanje). Različiti muški i ženski odjevni predmeti iz različitih vremenskih perioda čine tri osnovne forme kompleta begovskih, gradskih i seoskih narodnih nošnji i to mintan sa čevken ili otvorenim rukavima, dimije, anterija (mantil i haljina), muški fes, ženski fesić ''toka'', bijele gaće, čakšire (široke muške hlače), zatim fermen (prsluk), ječerma (prslučić), kalkan kapa, bjelica, tepeluk (plitki fes), košulje, šamije sa kerama, te pojasi ili pasovi.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...