Loading...

Räntan kan betalas!

244 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jun 25, 2013

En snutt som förklarar att räntan kan betalas även om det finns färre pengar än det finns skulder! Det handlar om att samma pengar används flera gånger om de spenderas tillbaka. Men ju mer skulder det finns i ekonomin desto snabbare måste pengarna flöda för att det ska fungera. Om vi vill betala av skulder så måste vi låta pengarna cirkulera snabbare än det skapas nya skulder. Då avbetalas mer skulder än det skapas nya.

Så om vi dämpar takten för skuldskapandet så kommer vi med dagens flödeshastighet som kollektiv kunna betala av så mycket skulder vi vill. Det tar bara lite tid. Och vi behöver absolut inte lida under denna period. Ekonomin kan fungera precis som vanligt så länge som vi dämpar markpriser som idag är främsta anledningen till att vi skuldsätter oss. Men vi måste acceptera att markpriserna sjunker lite varje år för att det hela ska fungera. Det är ett litet pris för att slippa massarbetslöshet som annars skapas vid en sprucken bobubbla.

Eller så snabbar vi upp flödet med hjälp av en demurrageavgift samtidigt som vi håller skuldskapandet konstant på dagens nivå. Då cirkulerar avbetalningarna snabbare än skulderna skapas. Båda händelseförloppen handlar om att bromsa skuldskapandet.

Skuldskapandet bromsas exempelvis med markvärdesavgift.


https://positivemoney.org/2017/03/int...

https://www.forbes.com/sites/stevekee...


https://youtu.be/QzVKuCKt35s

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...