Loading...

Sint-Baafskathedraal, Gent, klok 1: Bavo

1,954 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Dec 30, 2012

Klok 1 (Bourdon), as0, Bavo, van de Gentse Sint-Baafskathedraal (België).

Diameter: 196 cm, gegoten door Florent Delcourt uit Douai, 1636, rechte as, vliegende klepel. Slagtoon: as0-40 cent. De klokken van de Gentse Sint-Baafskathedraal klinken gemiddeld 36 cent lager dan de huidige stemvork, deze klinkt dus 24 cent hoger dan het gemiddelde. Deze klok en de Mariaklok zijn de enige twee overgebleven klokken uit de beiaard van 1636 van Florent Delcourt. De overige werden in 1725 door Johannes Pauwels omgesmolten voor een nieuwe beiaard. De klok bevat een kleine scheur en is door Charles Teirlinck uit Zegelsem rond 1890 "gelapt" (met dank aan Tim Martens voor deze informatie).

Opschrift: "BAVO VOCOR, MEQUE CUM TOTO HOC CAMPANARU[M] CONCENTU, QUAE INSIGNIBU[S] EP[ISCOP]ALIBUS ET CAP[ITU]LARIB[US] PARITER ADORNAMUR AERE PROPRIO FUNDI FIERIQUE CURARUNT : PERIL : ET RMUSD : ANTONI[U]S TRIEST E[PISCO]PUS GAND.", dan 2 1/2 lijn vol namen en titels, en de 4de lijn eindigend op "OES CANONICI' ET CAPLUM HUIUS ECLAE CATHED : S. BAVONIS GAND. ANNO MDCXXXVI" (Elisabeth Dhanens, Sint-Baafskathedraal Gent, 1965).

Het beeld is niet van de beste kwaliteit, maar in tegenstelling tot wat de beelden laten vermoeden was het heel erg donker in de toren. Klank- en beeld afzonderlijk maar tegelijk opgenomen op 15 november 2012.

Dank aan Ludo Collin voor de toestemming om de toren te bezoeken, Bart Maton voor de organisatie van het bezoek, Johan Anthonis voor de begeleiding in de toren en Liliane Vanhooren voor het luiden van de klokken vanuit de sacristie.

Cathédrale Saint-Bavon, Gand, Belgique, cloche 1 (bourdon), lab2, 196 cm, 1636.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...