Loading...

Hrvati i Srbi - povijest jedne averzije

475,220 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jan 4, 2013

This video with english subtitles is available at: http://youtu.be/JUpgUGA2wbo
Autor i producent: Branko Ivanković (http://www.panorama360.hr)
Više o filmu na: http://www.hrvatiisrbi.com

Film koji bi trebali obvezatno pogledati svi koji nisu posve upućeni u povijest odnosa Hrvatske i Srbije od sedmoga stoljeća do našega vremena.
Dva stara naroda, Hrvati i Srbi, bili su podjednako izloženi silnicama Zapada i Istoka nakon gubitka samostalnih srednjovjekovnih država, a međunarodni su čimbenici umnogome pridonijeli da oba naroda u 20. stoljeću stupe u državnu svezu koja se pokazala tragičnom zabludom. Srbijanski je imperijalizam rezultirao otporom Hrvata u prvoj i drugoj Jugoslaviji, a prvotna hrvatska popustljivost pretvorila se u averziju prema stalnim srbijanskim pokušajima da ponište hrvatsku narodnost i hrvatski jezik te stvore umjetnu jugoslavensku naciju koja bi predstavljala emanaciju velikosrpske zamisli. Ta je protimba eskalirala u svjetskom ratu i donijela nesreću i Hrvatima i Srbima, a velikosrpska nametanja i podmetanja nastavljena su i u vrijeme komunističke Jugoslavije koja je završena u rasulu izazvanom srpskom agresijom na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Film "Hrvati i Srbi" velikim dijelom obuhvaća i vrijeme od svršetka Hrvatskoga domovinskog rata , odnose dviju samostalnih država, Hrvatske i Srbije, te pokušaje međunarodnih čimbenika sklonih Srbiji da ekskulpiraju srpsku agresiju i genocid, odnosno uspostave ravnotežu krivnje za ratna zbivanja na štetu Hrvata kojima preko svoje poluge, haaškoga Tribunala, imputiraju "zajedničke zločinačke pothvate" - nedokazivo protjerivanje Srba iz tzv.krajine, te još apsurdniju optužbu za agresiju Hrvatske na BiH.

Cjelovečernji dokumentarni film (devedeset minuta) "Hrvati i Srbi" prvi put donosi cjelovit prikaz hrvatsko-srpskih odnosa bez krivotvorina iz doba hrvatske neslobode, sa ciljem da se preko istine dođe ne samo do razumijevanja povijesnih zbivanja, nego i do svijesti o potrebi dobrosusjedskih odnosa koji su potrebni za stabilnost ovoga dijela svijeta.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...