Loading...

Kortegolfontvanger uit slooponderdelen

4,846 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jan 3, 2010

Deze kortegolfontvanger bestaat geheel uit slooponderdelen (nou ja, behalve het printplaatje dan). De tuner is opgebouwd rondom de aloude BF 494-transistor. Het versterkertje dat de luidspreker aanstuurt, bestaat uit twee BC 547-transistoren. De voedingsspanning bedraagt 9V (blokbatterij).

Deze ontvanger heeft twee antennespoelen: één van 6 windingen (geel) en één van 11 windingen (paars). De externe antenne is met de gele spoel verbonden. Zonder externe antenne (en gele spoel) functioneert deze ontvanger ook, alleen kunnen dan slechts heel sterke stations worden ontvangen. De spoelen zijn gewikkeld om een ferrietstaaf met een lengte van 20 cm en een diameter van 1 cm. Voor de spoelen heb ik geïsoleerd draad met een vaste kern gebruikt (kerndiameter: 0,25 mm).

Je kunt deze ontvanger op twee manieren afstemmen:
1. Door aan de variabele condensator te draaien;
2. Door de ferrietstaaf te verschuiven.

Het frequentiebereik van deze ontvanger kan worden aangepast door met het aantal windingen van de paarse spoel te experimenteren. Met een beetje mazzel kun je dan ook de visserijband ontvangen (eigen ervaring, ik heb jarenlang in het noorden van de provincie Groningen, vlak aan de Waddenkust, gewoond).

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...