Upload

Loading...

In Memoriam Saudin Bećirević Pospanko (1973 -2009)

6,216

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Nov 23, 2009

Snimci s dženaze Saudina Bećirevića - Pospanka
Sarajevo, 23. novembar 2009

Danas su mnogobrojni prijatelji, rodbina, saborci i poštovaoci ispratili na bolji svijet pisca i bivseg pripadnika Armije BiH Saudina Bećirevića.

Saudin Bećirević rođen je 1973. u Humu kod Foče. Od 2005. Bećirević je odlučio da priče iz svojih ratnih dnevnika,podijeli sa čitaocima pišući svoj blog.

Blog uskoro postaje najposjećeniji u BiH, a 2007. godine izlazi i njegova prva knjiga "Bore oko očiju-Dnevnik bosanskog vojnika". Na mezarju Ravne Bakije tuga i ponos. Mnogobrojni prijatelji poštovaoci ispratili su na bolji svijet Bosanskog vojnika Saudina Bećirevića.

Da se u ovoj zemlji više čita sigurno bi svi znali da smo danas ostali bez čovjeka koji je na najbolji način znao opisati ratnu dramu očima običnog čovjeka kojem je sudbina odredila da školsku klupu zamijeni rovovima i ratištima širom Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Njegov zapis o ratu bio je najbolji trag o ponosu bosanca, ljubavi prema pravdi, zapis o nevjerovatnom otporu običnog čovjeka protiv zla uobličen u iskreni antiratni poklič jednog prekaljenog ratnika. Od momenta od kada je napustio ovaj svijet njegov blog je posjetilo vise od 10.000 ljudi, a medju njima i oni koje je ovaj skromni čovjek velikog srca pomagao kako savjetima tako i materijalno. Iako, vjerovatno najbolji pisac ratne drame, Saudin je za svoje prijatelje ostao prije svega čovjek, svjetionik u maglovitom vemenu čije je svijetlo ostalo da živi u njegovom djelu pomažući nam da svi zajedno svoja kormila okrenemo prema lukama pravde, dobrote i ponosa. Zbog ljudi poput njega postoji vjerovanje o PONOSNOM BOSANCU i dobrom čovjeku. On nas podučavao da biti ponosan znači voliti sve a ne mrziti nikoga Ne bojati se zla i biti spreman suprostaviti mu se Vjerovati u dobro ! "Sudbina sličnih mojoj bilo je na hiljade, tako da nisam bio nikakav izuzetak, niti heroj. Bio sam samo mlad, lud, i nisam imao šta izgubiti osim golog života..." Saudin Becirevic

Mjesečari - Nebom stupa

E da se nebo otvori,
da se vrate neki moji drugovi,
što su gore s puškom otišli.
Voljeli smo iste ulice,
djevojke su njima šetale
niko nije mislio na rat.

Zadnja strana novina,
lica mojih drugova,
bijeli su mi konvoji
moju dragu odveli.

Zbogom hrabri lavovi,
vaše sjenke i sad čuvaju moj grad,
vaše zvijezde nek se plaše sad...

Zadnja strana novina,
lica mojih drugova,
bijeli su mi konvoji
moju dragu odveli.

Nebom stupa, nebom lupa moja generacija,
jedan po jedan srešćemo se svi...

http://boreokoociju.blogger.ba/

All Comments

Comments are disabled for this video.
Autoplay When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up Next


Sign in to add this to Watch Later

Add to