Loading...

Thermolyse van goudzwavel (Sb2S5)

1,522 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Feb 5, 2010

ATTENTIE: Bij deze proef komt zwaveldamp vrij. Alléén in de zuurkast uit te voeren dus (afzuigventilator aanzetten)!!!

Als de stof antimoon met zwavel reageert, kunnen er twee verbindingen ontstaan. Meestal ontstaat er antimoontrisulfide, Sb2S3. Deze stof is zwart van kleur.

Onder bepaalde omstandigheden kan ook antimoonpentasulfide ontstaan. Een andere naam voor antimoonpentasulfide is goudzwavel. Formule: Sb2S5. Deze stof is feloranje van kleur en heeft vaak een metaalachtige, goudkleurige weerschijn (vandaar de triviale naam "goudzwavel"). Antimoonpentasulfide is echter niet zo stabiel als antimoontrisulfide en verspreidt een onaangename geur.

In dit filmpje wordt in een vuurvaste buis wat antimoonpentasulfide gedaan. Dit antimoonpentasulfide wordt gedurende korte tijd sterk verhit (NIET verbrand!). De oranje kleur verdwijnt al snel en aan de bovenkant van de buis ontstaat een geel aanslag.

Wat gebeurt er nu precies?
Goudzwavel is niet erg stabiel. Bij verhitting ontleedt het in antimoontrisulfide (een grijze, vaste stof met de formule Sb2S3) en zwavel. Door de hoge temperatuur in de buis verdampt het zwavel meteen. Aan de (koelere) bovenkant van de buis rijpt het. Die gele stof aan de bovenkant van de buis is dus vast zwavel.

Reactievergelijking:
Sb2S5 (s) wordt (onder invloed van verhitting) Sb2S3 (s) + 2S (g, later s).

Antimoontrisulfide was vroeger erg populair bij de dames: het was de belangrijkste grondstof voor oogschaduw. Tegenwoordig mogen cosmeticaproducten geen antimoonverbindingen meer bevatten.

O ja, sommige mensen denken dat je, als je maar lang genoeg doorverhit, ook het antimoontrisulfide nog kunt ontleden in antimoon en zwavel. Dit is echter niet het geval, het is dus niet mogelijk om op deze manier zuiver antimoon te verkrijgen.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...