Loading...

Polyrytmik 3 mod 5 og 5 mod 3

10,913 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Jul 5, 2010

www.polyrytmik.dk

Alternativ til den noget uklare triol-notation. Simple polyrytmer er naturligvis cykliske figurer, så det giver mening at præsentere strukturen som her.
En puls i tre går naturligt sammen med en puls i fem indenfor rammerne af en 15-delt cyklus, hvoraf de syv tildeles slag. Førsteslaget er fælles for de to pulse.
Der er tre tempi. Den som begynder 01:38 er 1,333 gange hurtigere end den første, og den sidste, 03:04 er dobbelt så tempo af den første.

Remserne er nøglen. De siges 'med uret':
3: DER er HAK-ker i RYT-men (grøn, til venstre)
5: DEN ER så NEM TRE mod FEM (blå, til højre)
MAJUSKLER: Betonede stavelser - falder på 'egne' pulsslag.
minuskler: Ubetonede stavelser - falder på modpulsens slag.

Fremsig remsen et lag ad gangen og oplev det skred i grundrytme, som sker, når der skiftes mellem dem - samme materiale, men helt forskellige figurer!
NB! Det er ikke nok kun at hænge mønsteret op på remsens ordlyd, for den kan naturligvis fremsiges med rytme og betoninger som ikke passer med mønsteret.
Når først man har 'hørt' det rytmiske mønster og associeret det med remserne (som accentuerer hvert sit lag), er det til gengæld heller ikke noget problem at koble hænderne på. De slår skiftevis men mødes på ét-slaget.

Man kan naturligvis frit bytte om på højre og venstre, ligesom der er frit slag for selv at finde på nye remser. De skal i dette tilfælde have syv stavelser: Hvis de skal åbne for tre-laget, skal remsens naturlige betoninger være på første, tredje og sjette stavelse, hvis de skal åbne for fem-laget, skal betoningerne falde på første, anden, fjerde, femte og syvende stavelse.

God fornøjelse!

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...