Loading...

Silent Snow TV raportage Omroep Vox TV

630 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Nov 27, 2011

Silent Snow -- de langzame vergiftiging van de poolgebieden
Een film van Jan van den Berg en Pipaluk Knudsen-Ostermann.
POP's (Persistent Organic Pollutants) zijn verboden sinds de Stockholm Conventie, maar worden nog steeds in veel landen geproduceerd en gebruikt. Met oceaanstromen en de wind worden ze naar de poolgebieden vervoerd waar ze zich ophopen in het vet van walvissen en zeehonden, het dieet van de Inuit. Het veroorzaakt er ziektes als kanker en infertiliteit en recent onderzoek toont aan dat kinderen met hoge concentraties van dit gif in hun bloed een significant lager IQ hebben.
"Het gif hoopt zich op in je lichaam en je geeft het door aan je kinderen door borstvoeding" weet Pipaluk Knudsen-Ostemann, een jonge Groenlandse. Ze wil graag kinderen en het steekt haar dat zij en haar volk vergiftigd worden door deze onafbreekbare pesticiden. In Silent Snow gaat ze op zoek naar de achtergronden van wat een wereldwijd ecologisch drama blijkt te zijn. 
"Silent Snow is more than a beautifully photographed travelogue. It's a call to arms in the battle to save our planet." - Shirrel Rhoades, Key West Review, Florida
Op haar reis door drie continenten wordt Pipaluk geconfronteerd met tegenstrijdige belangen tussen korte termijn winst en duurzame oplossingen op het gebied van landbouw, industrie en gezondheidszorg. In Afrika wordt tegen beter weten in opnieuw DDT gespoten tegen malaria.
"A melancholic reminder that environmental treaties only work if everyone complies: if they are spraying DDT somewhere, they are spraying it everywhere." - Talha Burki, The Lancet
Filmmaker Jan van den Berg over de poolgebieden: "Het contrast tussen enerzijds de machtige schoonheid van dit ogenschijnlijk ongerepte witte landschap en anderzijds de gestage vernietiging van dit gebied door ontwikkelingen die elders in de wereld plaatsvinden vormt in essentie het beeld dat ik wilde vastleggen."
"With breathtaking images of nature, Golden Calf winner Jan van den Berg emphasizes both the beauty and vulnerability of our world." - Taco Ruighaver, Movies that Matter festival
Ook in Nederland heeft het gebruik van pesticiden ernstige gevolgen voor het milieu en onze gezondheid. De nieuwste gewasbeschermingsmiddelen zijn vele malen giftiger dan hun voorgangers en zorgen voor een versnelde afbraak van ons ecosysteem. Volgens dr. Jeroen van der Sluijs (verbonden aan de Universiteit Utrecht) is het Nederlandse oppervlaktewater inmiddels zwaar verontreinigd door deze stoffen. Een van de verontrustende gevolgen van deze ontwikkeling is de massale bijensterfte, waarmee we een onmisbare schakel in onze voedselketen dreigen te verliezen.

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...