Loading...

Tijden van de koloniën herleven in nieuw boek over de Maatschappij van Weldadigheid

247 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Aug 18, 2016

FREDERIKSOORD - Van de ene kant is het een kinderboek en als je hem omdraait is het een geschiedkundig boek. De nieuwe uitgave 'Vrij in de kolonie' van Wil Schackmann en Daniëlle Schothorst over de koloniën en de Maatschappij van Weldadigheid moet daardoor leuk zijn voor jong en oud.

"De bedoeling van het boek is om de geschiedenis van de Kolonien van Weldadigheid tot leven te wekken", licht Schackmann toe.

Feit en fictie
Het kinderverhaal is geschreven door Daniëlle Schothorst. Ze beschrijft hoe een gezin vanuit Dordrecht zich vrijwillig laat overplaatsen naar de koloniën en daar een nieuw bestaan probeert op te bouwen. Wil Schackmann is voornamelijk het Drents Archief ingedoken. "Er is geen plek waar je zo dichtbij kunt komen bij mensen die 200 jaar geleden leefden. En daar zitten nog zoveel mooie verhalen in."

Armoedebestrijding
De Maatschappij van Weldadigheid is opgericht in 1818 als een sociaal project, waarin arme mensen uit de Randstad vrijwillig naar de koloniën rond Frederiksoord gestuurd zijn om er een nieuw bestaan op te bouwen. Ze kregen een huis en een stukje grond, maar moesten hard werken en zich aan strenge regels houden.

Inspiratie
Dit is het derde boek dat Schackmann publiceert over de koloniën en de Maatschappij van Weldadigheid. Eerder schreef hij 'De Proefkolonie' en de 'Bedelaarskolonie'. Daniëlle Schothorst raakte voor het eerst geïnspireerd om over dit onderwerp te schrijven. "Ik heb het boek geschreven om te laten zien hoe de mensen hier leefden en hoe anders het was dan waar ze vandaan kwamen. Als straatarme mensen in grote steden onder zware armoede en dat hier gewoon een ander leven werd geboden voor ze, door hard werken, opvoeding, opvoeding en opvoeding."

Aanstaande zaterdag wordt het boek gepresenteerd in Blokzijl.

Loading...

Advertisement
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...