Loading...

BioSzentandrás: a kezdetektől napjainkig ║ Üveges Gábor polgármester

579 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jun 7, 2016

Hogy lesz egy "szokásos" lejtmenetben lévő borsodi faluból pár év alatt egy több nemzetközi innovációs díjat elnyerő fenntarthatósági mintaprojekt? A lényeg: a körülmények adottak, a változáshoz nekünk magunknak kell megváltoznunk.

◼◼◼

További anyagokért a témában iratkozz fel az infocracy.hu youtube csatornájára: https://goo.gl/DwA0SL

http://infocracy.hu/
https://www.facebook.com/infocracy.hu

◼◼◼

Hernádszentandrás az elmúlt pár évben az egyik legsikeresebb és legismertebb hazai kezdeményezéssé lépett elő, BioSzentandrásként bevonulva a köztudatba.

Sokan egyfajta csodaként tekintenek rá, hogy egy halmozottan hátrányos helyzetű, elöregedő, rossz kilátásokkal rendelkező apró faluból (amilyenből sajnos nagyon sok van Magyarországon) 10 év alatt egy gazdaságilag sikeres, pozitív jövőképet felvázolni tudó, több nemzetközi díjat is elnyerő település vált - mindezt ökológiai elvek mentén, helyi erőforrás alapon fejlődve.

A folyamatban nagy szerepe van a faluba visszaköltözött értelmiségi polgármesternek, aki az alábbi előadásában részletesen beszél a motivációiról, a törekvései kontextusról, és sok-sok tanulságról, ami számára az évek alatt mindebből megfogalmazódott.

◼◼◼

Kapcsolódó előadások:

Fenntarthatósági kezdeményezések falun (Kajner Péter összefoglaló előadása): https://goo.gl/MwTwqF
Így is használhatnánk a tájat - Ángyán József: https://goo.gl/CuhQTK

◼◼◼

A vidék fenntarthatóságával foglalkozó hazai civil szervezetek (többek között):

Kisközösségi Program:
http://www.kiskozossegek.hu/

Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete
web: http://www.kisleptek.hu/
fb csoport: https://goo.gl/vnBjyz

Agrikulti:
http://www.agrikulti.hu/
https://www.facebook.com/AgriKulti

Ismersz más szervezetet, aminek szerinted a gyűjtésben volna a helye? Írd meg kommentben!

◼◼◼

A Magyar Szociológiai Társaság Holisztikus Ökológiai Szakosztálya és az MTA Könyvtár és Információs Központ Agora programja 2015 őszén elindította a természet és társadalom változásaival foglalkozó sorozatát.

A fórum célja, hogy a világ változásaival foglalkozó, és az ezek iránt érdeklődő emberek megismerhessék és kicserélhessék gondolatikat.

Az ezévi program alcíme: Kertész leszek - mivel célja a helyi és közösségi szintű ökológiai szellemiségű programok bemutatása, ezek eredményeik és kudarcaik elemzése, és a jövőbeli lehetőségeik megvitatása.

Ezeket azért különösen fontos programok napjainkban, mert egy lehetséges társadalmi választ adnak az ökológia válságra. Azért József Attila versét választottuk alcímnek, mert ez vers arra is utal, hogy a jelenlegi helyzetben - amikor a párizsi klímacsúcs után, ahol az érdemi nemzetközi megállapodások esélye minimálásra csökkent -, az időjárás változásai miatt várható társadalmi változásokra fel kell készülni.

Ennek a felkészülésnek az egyik Magyarországon megvalósítható lehetőségét mutatják be azok a helyi és közösségi szintű programok, amelyek célja, a „kertész leszek” hangulatához hasonlóan az, hogy az emberek újból közelebb kerüljenek természethez.

◼◼◼

A videó végén felhasznált zene: Ross Budgen - Paradise
Az alkotó csatornája: https://goo.gl/jGHVKx

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...