Loading...

Winterlezing Teylers Museum - Prof. dr. Mladen Popovic

71 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Mar 4, 2019

Winterlezing op 25 november 2018

Directeuren van Teylers Stichting organiseren jaarlijks drie winterlezingen, die worden gehouden door Leden van Teylers Genootschappen in de historische gehoorzaal van Teylers Museum.

Prof. dr. Mladen Popovic
Hoogleraar Oude Testament en het vroege Jodendom, met bijzondere aandacht voor Qumran en de Dode Zeerollen en Decaan van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De Dode Zeerollen en de schrijvers van de Bijbel
De Dode Zeerollen worden wel gezien als een van de grootste archeologische ontdekkingen van de twintigste eeuw. De ontdekking ervan is een waar Indiana Jones-verhaal. De bestudering van de teksten bijna een Da Vinci Code. Het merendeel van de 1000 gereconstrueerde teksten was voorheen volledig onbekend; naast bijbelse en andere religieuze teksten zijn ook fysiognomische, magische en astrologische teksten ontdekt. De Dode Zeerollen werpen een uniek nieuw licht op de Joodse religie en cultuur van meer dan 2000 jaar geleden, en ook op het vroegste Christendom dat begon als een Joodse beweging. Het Qumran Instituut werkt in Groningen ook samen om met behulp van moderne technieken als C14-datering en Kunstmatige Intelligentie nieuwe informatie over de schrijvers achter deze teksten te verkrijgen.

Loading...


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...