Loading...

Topeconoom Willem Buiter waarschuwt voor kredietcricis

5,587 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Feb 23, 2008

Topeconoom Willem Buiter

Hij geldt als een eigenzinnig econoom. Buiter, van oorsprong Nederlander, woont in de Britse hoofdstad Londen waar hij hoogleraar politieke economie is aan het Europa Instituut van de London School of Economics and Political Science (LSE). Hij is voor een kort bezoek in Nederland om een lezing te houden over de kredietcrisis in de Verenigde Staten.

Als adviseur van de Europese Centrale Bank (ECB) en voormalig lid van het monetaire beleidscomité van de Bank of England is hij een kenner van de internationale financiële wereld. En van het veranderende gezicht van het kapitalisme. Met de opkomende economische machten in het Verre- en Midden-Oosten krijgen de staatskapitalisten een grotere vinger in de pap, zegt Buiter. Ze beschikken over de zogenoemde sovereign wealth funds, staatsfondsen, die ook in ondernemingen zoals bijvoorbeeld het Nederlandse DSM langetermijninvesteringen plegen.

„De opmars van staatsfondsen uit landen als China, Rusland, Koeweit, Saoedi-Arabië, Singapore en Zuid-Korea is niet te stoppen. Deze fondsen beschikken inmiddels over naar schatting 3.000 miljard dollar en dat kapitaal zal zich in enkele jaren verveelvoudigen. Hun geld is hier welkom. De nieuwe staatsfondsen vormen een deel van de oplossing van het drama van de kredietcrisis."

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...