Upload

Loading...

Apollo - Symboli

4,563

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Mar 10, 2009

Apollon perustivat syksyllä 1969 kolme ex-Topmostia, kitaristi Eero Lupari, basisti Heimo Holopainen ja laulusolisti Harri Saksala, sekä ex-Soulset-rumpali Edward Vesala. Myös Saksala oli vaikuttanut Soulsetissa.

Apollo perustettiin Led Zeppelinin innoittamana. Zeppelinin ensimmäinen albumi oli ilmestynyt kevättalvella 1969 ja saanut nuoret rockmuusikot haukkomaan innostuksesta henkeään. Kun Apollon ensiesiintyminen tapahtui lokakuussa Natsalla olivat paikalla ihmettelemässä miltei kaikki popmaailmamme silloiset julkkikset. Ohjelmistonsa Apollo oli joutunut lainaamaan lähes kokonaan Led Zeppeliniltä, koska omaa tuotantoa ei vielä ollut ehtinyt syntyä. Apollo soitti keikoillaan myös vanhaa rock & rollia heavy-tyyliin.

Toukokuussa 1970 Apollo levytti ainoaksi jääneen LP-levynsä, jolla ei kuitenkaan juuri ole tekemistä heavy-rockin kanssa. Piisit ovat Saksalan käsialaa lukuunottamatta kahta Luparin laulua sekä kahta Vesalan kokeilevaa instrumentaaliraitaa. Etenkin Saksalan piiseissä on hyvin poliittinen sävy, joskin hänen sanoituksissaan on myös ajan hengen mukaisesti anarkistisia piirteitä. Levyllä Apolloa avustavat mm. Paroni Paakkunainen, Jukka Gustavson ja Esko Siikaniemi. Albumin melko erikoiset kannet ovat taiteilija Olli Lyytikäisen käsialaa.

Melko pian LP:n tehtyään Apollo hajosi. Vesala siirtyi Paakkunaisen Karelia-yhtyeeseen, Saksala Kalevalaan, Lupari Eero Raittisen Groon-bändiin ja Holopainen Arto Sotavallan Häkäpönttöön, josta 1973 kehittyi suosittu Hullujussi.


Levytyksiä:

- Pakoon maailmaa/Ohjelmoitu ihminen (Blue Master BLU 739) 1970
- Apollo (Blue Master BLU-LP 118) 1970


Lähde:

Esko Lehtonen: Suomalaisen rockin tietosanakirja, osat 1-2 (Soundi 1983).

http://hezzu.palasokeri.com/apollo.htm

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

Advertisement
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...