Loading...

Més de seixanta parelles lingüístiques comencen a practicar català

285 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Mar 15, 2010

És l'11 edició del programa de Normalització Lingüística. Les parelles les formen un voluntari que parla català i un aprenent, normalment de fora de Catalunya, que té interès per aprendre o practicar el català de forma col•loquial.
Unes 65 parelles lingüístiques, quinze menys que la passada tardor, shan format aquest dijous al vespre a lEscola Vedruna. Ha estat lobertura de lonzena edició dun programa de Normalització Lingüística que permet als estrangers aprendre millor el català i normalitzar-ne lús.
Les parelles lingüístiques estan formades per un voluntari que parla català i un aprenent, normalment una persona de fora de Catalunya, que té interès per aprendre o practicar el català duna forma col•loquial. El programa mostra bona salut per lacollida que ja porta en les deu edicions que shan fet a Terrassa. Segons Màrius Massallé, de Normalització Lingüística: "Ens diuen, els que ho han fet, que reben molts beneficis perquè el fet de dialogar amb una persona que ve de fora i veu la nostra realitat, des dun altra punt de vista, és un enriquiment cultural i la gent nestà contenta.
Per a Ivette Freixa, responsable de les parelles lingüístiques: "Hi ha molta gent de ledició passada i hi ha qui repeteix. Són menys parelles lingüístiques que ledició passada. Podríem dir que més aprenents que voluntaris. Aquest cop la gent catalanoparlant no sha animat tant com en daltres ocasions.
Les motivacions de les parelles per participar en el programa són molt diferents, però totes coincideixen a destacar lexperiència cultural i personal que representa. Per a Eulàlia Serra, voluntària: Em va motivar molt el fet que durant 40 anys no podíem parlar el català en molts llocs. A lescola, en castellà, i ens castigaven si parlàvem el català. Quan aquell senyor es va morir i vam poder parlar el català, ara que mha sorgit aquesta oportunitat, ho faig encantada.

Per a la seva parella lingüística, Railda Andrade, del Brasil: "Hi ha la cosa de la vergonya, de parlar-lo. I la classe no és suficient. Llavors, amb una persona més a prop teu és diferent i, sense voler, es perd la vergonya. Ara sé que no parlo massa bé, però sento que parlo una mica millor.

Lacte amb un centenar de persones, també ha servit per signar uns convenis de col•laboració amb el centre Vedruna i lentitat Gospel Vallès que també va actuar en una nova cerimònia daparellament lingüístic.

Imatges i text: www.terrassadigital.cat

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...