Loading...

Едноминутни филми: Долменът при с. Хлябово

1,067 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Apr 30, 2015

Повече информация: http://www.haskovo-bulgaria.com/

Долмените(от бретонски: дол – маса и мен – камък) са първите представители на монументалната гробнична архитектура по българските земи. Разпространени са основно на територията на област Хасково в планините Странджа, Сакар и Източни Родопи. Те стоят в основата на по-късно създадените уникални тракийски гробници, каквато е и тази при с. Александрово.

Долменът при село Хлябово е най-внушителния в цяла България. Най-ранните материали, откривани при археологическите му проучвания, го датират в ранножелязната епоха (приблизително 1050-500 г. пр. Хр).

Вероятно долмените са били издигани за членове на общността с адекватен социален статус. За съжаление, тези личности все още не могат да бъдат изведени от анонимност, въпреки внушителността на съоръженията. Сигурно е обаче, че притежателя на подобно вечно жилище, гарантиращо му безметежно съществуване в отвъдното, е обладавал владетелския институт.

Други внушителни представители на мегалитната култура (от гръцки мегалос – голям и литос – камък) в България са долмените в м. Бялата трева при с. Хлябово, в м. Баямлъка при с. Оряхово и при с. Пелевун, област Хасково.

Loading...


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...