Loading...

Pobuni se, traži čist račun - 21.jan.2012.

4,017 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jan 21, 2012

Crna Gora, Podgorica, 21. januar, 2012. - Povod za proteste je ogromno nezadovoljstvo zbog sveukupne ekonomsko-socijalne situacije zaposlenih i građana, koje je eskaliralo najnovijim poskupljenjem cijene električne energije i koje će za sobom neminovno povući poskupljenje ostalih roba i usluga. Građani Crne Gore plaćaju najskuplju struju, gorivo, telefonske impulse i internet u regionu. Radnici gube radna mjesta, smanjene su zarade, bankrotiraju fabrike, odumiru gradovi.

Prema posljednjim službenim podacima, iz novembra prošle godine, prosječna plata u Crnoj Gori bila je 483 eura. Za potrošačku korpu trebalo je izdvojiti 770 eura.

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović je podsjetila da građani Crne Gore i dalje plaćaju struju koju troši KAP, jer EPCG sve gubitke koje ima po tom osnovu ,,pegla" zahvaljujući računima građana. ,,Tako mi kroz svoje račune za struju stvaramo ekstra profite za italijansku firmu A2A, ali i za ruskog tajkuna koji je vlasnik KAP-a, dok istovremeno obezbjeđujemo novac za opstanak Prve banke."

Iz MANS-a ukazuju i na činjenicu da je Vlada ,,strateške partnere" u 2008. i 2009. oslobodila PDV-a u iznosu od preko 10 miliona eura. ,,Taj namet mi smo dvostruko platili -- jednom plaćajući račune EPCG, a drugi put po osnovu dodatnih izdvajanja za državni budžet. U prevodu, novac koji je trebao otići za izgradnju puteva, škola, bolnica... je završio u džepovima ,,strateških partnera". Tako crnogorski građani, u sred finansijske krize, umjesto da budu relaksirani dodatnih izdataka, plaćaju cijenu korupcije naših visokih funkcionera i ,,strateškim partnerima" omogućavaju da stiču enormne profite", rekla je Vanja Ćalović.

Na protestu se prema procjenama organizatora okupilo oko 10 hiljada ljudi, dok je procjena policije da se okupilo 5 hiljada građana.

Organizatori: Unija slobodnih sindikata i MANS

Snimio: Zoran Bojović

http://www.vijesti.me/vijesti/cekamo-...

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...