Loading...

Freddie Hubbard / Sky Dive / - Sky Dive ( R.I.P. )

121,287 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Dec 31, 2008

"Elhunyt Freddie Hubbard

Az amerikai jazztrombitás évtizedek óta a bebop, a hard bop és a post bop kiemelkedő képviselője volt. A Grammy-díjas zenészt egy hónappal ezelőtt szívrohammal szállították kórházba, s december 29-én délután halt meg.

Hubbard állapota a Los Angeles-i kórházban töltött idő alatt eleinte kissé javult. Már korábban is voltak egészségével problémái, ezért a kilencvenes években egy időre visszavonult, a következő évtizedben azonban ismét visszatért a zenei életbe.

Az 1938. április 7-én született Hubbard a trombita meghatározó művésze volt, aki játékával jelentősen hozzájárult a modern jazz fejlődéséhez. Ötvenéves pályafutása során játszott egyebek között John Coltrane Ascension című albumán, Ornette Coleman "Free Jazz" című lemezén, de zenélt a jazz legnagyobb egyéniségei közül például Herbie Hancockkal, Wayne Shorterrel, Wes Montgomeryvel, Art Blakeyvel, Elvin Jones-szal. Fellépett a legjelentősebb amerikai és európai jazzfesztiválokon, s láthatták-hallhatták őt Japánban is.

Közel száz lemeze jelent meg nem számítva a válogatásokat. A legutóbbi korongját idén, hetvenedik születésnapjára jelentették meg. Grammy-díját 1972-ben a First Light című albumáért kapta, amelynek közreműködője volt George Benson, Ron Carter, Airto Moreira és Jack DeJohnette. Az amerikai nemzeti művészeti alapítvány 2006-ban beválasztotta a jazz mesterei közé."

idézet innen(részben) :
http://www.fn.hu/kultura/20081230/elh...

Nyugodjék békében.

Loading...

Advertisement
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...