Loading...

Gothenburg Award for Sustainable Development

620 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Nov 24, 2014

Paul Polman visar genom sitt ledarskap ett stort mod och engagemang som inspirerar inom en global företagsvärld där miljö och sociala värden ofta hamnar i skymundan av mer kortsiktiga kommersiella intressen. Polman, som blev koncernchef för Unilever år 2009, påbörjade en genomgripande kursändring mot en mer hållbar verksamhet, bland annat genom Unilevers ”Sustainable Living Plan” . Hans utgångspunk är ”You cannot grow a healthy business in an unhealthy sociaty”. Målet är att till år 2020 halvera företagets miljömässiga fotavtryck och öka dess positiva påverkan på global hälsa, välmående, arbets- och levnadsvillkor, samtidigt som företaget ska växa.

Polman har även visat medvetenhet och handlingskraft mot den kortsiktighet som traditionella råder inom företagsvärlden och upphörde med den traditionella kvartalsrapporteringen. Därmed utmanade han aktieägarna att vara med på en mer långsiktig resa, vilket ledde till att de tappade vissa kortsiktiga aktieägare, men lockade till sin andra med mer långsiktiga intressen.

Polman exemplifierar en modig ledare som inspirerar både i tal och i faktiskt agerande. Med stor ödmjukhet inför magnituden av problemen är han en förebild för andra företagsledare att på allvar ställa om till en ny typ av företagande. Hans engagemang är globalt, utöver sitt arbete i Unilever har han ett stort engagemang i organisationer som Consumer Goods Forum, One Young World och sitter i en rad olika internationella styrelser för hållbart ledarskap. Han har dessutom valts in i The High Level UN Panel for the Post 2015 Development Goals.
Göteborgspriset för hållbar utveckling delas varje år ut till personer eller organisationer som gör betydelsefulla förändringar för en hållbar värld. Pristagarna är viktiga förebilder som alla har gått från ord till handling. Priset är en miljon kronor och visar vad som är möjligt i kampen för en ljusare framtid.

Loading...


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...