Loading...

20090201: VBJ-actie tegen drugs op de grens Lanaken-Maastricht

3,881 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Feb 2, 2009

Jongeren tegen drugs: Koffie ja, drugs nee !

Een 25-tal enthousiaste jongeren trotseerden op zondag 1 februari de winterkoude om actie te voeren tegen de verplaatsing van de coffeeshops in Maastricht naar de Vlaams-Nederlandse grens. Met enkele wietverbodsplakkaten en een spandoek maakte men duidelijk dat drugs in Vlaanderen niet thuishoren, laat staan de overlast die het Nederlandse gedoogbeleid met zich meebrengt voor onze Vlaamse burgers. Onze boodschap is dan ook duidelijk: Jongeren tegen drugs!.
Met de regelmaat van de klok komen de plannen voor coffeeshops vlak bij de Nederlandse grens opnieuw in de actualiteit. De verplaatsing van de coffeeshops blijft volledig terecht negatieve reacties langs Vlaamse zijde oproepen. Drugs is meer dan enkel een goed gevoel voor de gebruiker.
De kern van de zaak is en blijft dat de Vlaamse man of vrouw in de straat het slachtoffer is van het gedoogbeleid ten aanzien van cannabis of andere softdrugs. Ofwel blijft de overheid bij dat gedoogbeleid met alle gevolgen van dien, ofwel vaardigt de overheid een integraal verbod uit met strafvervolging voor bezit en gebruik in combinatie met een voldoende uitgebouwde drughulpverlening. Zelfs ingeval van volledig verbod blijft die hulpverlening nodig.
Als het gedoogbeleid wordt gehandhaafd, moet de overheid daar alle consequenties bijnemen. Toegelaten bezit en gebruik van cannabis binnen bepaalde grenzen, die verre van duidelijk zijn, schept automatisch het probleem van bevoorrading. Het is een hypocriete houding tegelijk te stellen dat gebruik kan, maar dat verstrekking niet mag. Ook tegelijk cannabisgebruik toelaten en investeren in drughulpverlening is tegenstrijdig. Indien de verstrekking in eigen land niet mogelijk is, wordt een bevoorradingscircuit op gang gebracht, zoals vanuit Nederland waar in de coffeeshops verstrekking van cannabis wel kan. De pogingen vanuit Nederland om de problemen van overlast veroorzaakt door Belgen naar de grens te verschuiven, zijn uiteindelijk niet meer dan normaal, vanuit hun oogpunt bekeken. De meer fundamentele oplossing ligt voor een deel in onze Vlaamse handen. Vanzelfsprekend zullen bij een integraal verbod van cannabisgebruik met uitzondering voor medisch-therapeutische doeleinden, coffeeshops in de buurt van de grens overlast blijven veroorzaken. De drugsproblematiek in het algemeen en het cannabisgebruik in het bijzonder dienen internationaal aangepakt te worden. In het kader van de Schengenuitvoeringsovereenkomst van 1990 geldt een verbod van illegale uitvoer en verkoop van verdovende middelen. Die overeenkomst is niet voldoende voor ons. Afstemming op Europees niveau van wetgevingen en reglementeringen in deze zaak dringt zich op, willen we effectieve resultaten boeken.
Wij, de Vlaams Belang Jongeren, pleiten dan ook voor een volledig verbod wegens de negatieve effecten van cannabis. Vooral jongeren zijn het slachtoffer hiervan. Men moet dan ook voorzichtig omgaan met de gevolgen van druggebruik. Niet alleen de criminaliteit in het drugswereldje speelt ons parten, ook medisch gezien duiken er heel wat problemen op. De hersenen van jonge cannabisgebruikers volgroeien niet. Het gebruik remt de opbouw naar een volwassen hersenstelsel af of legt de groei zelfs volledig stil. Ook voor de longen blijkt cannabis verre van onschuldig te zijn. Hoe jonger men met cannabis begint, hoe groter het risico dat men later ook andere drugs zal gebruiken.

Een sereen maatschappelijk en politiek debat dient dringend te worden gevoerd in combinatie met een grootschalige sensibiliseringscampagne over drugs en zijn gevaren en negatieve maatschappelijke effecten. Onze actie was dan ook een stap in de goede richting. En als het van ons afhangt zullen er ongetwijfeld meerdere zulke acties volgen. Een legalisering betekent een onvergeeflijke fout! Daarom moeten we het gebruik van drugs ontmoedigen door ze te verbieden! Niet alleen in Vlaanderen, ook in Nederland!
Na afloop van de actie dronk iedereen een tas lekker warme chocomelk of een koffie. Dit gezegd zijnde besluit ik met de ludiek gescandeerde slogan:

Koffie JA, drugs NEE !

Wouter Opdenacker

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...