Loading...

MARIA LATARETU - ,,Va las cantecele mele''

1,137,461 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Oct 13, 2006

,,Privighetoarea Gorjului''--Arhiva TVR- Inregistrare realizata cu 8 zile inainte de trecerea in eternitate a marii artiste emerite Maria Lataretu.

Maria Lătăreţu (n. 7 noiembrie 1911, Bălceşti, Gorj - d. 23 septembrie 1972, Botoşani) a fost o cunoscută interpretă de folclor muzical românesc.

Dăruirii sale cântecului popular românesc stau dovadă şi numeroasele înregistrări la radio şi televiziune şi numeroasele materiale discografice.

Numita prim-solista a Orchestrei "Barbu Lautaru" a Institutului de Folclor, Maria Lataretu devenea din ce in ce mai cunoscuta. In curand, vocea sa a ajuns peste hotare si astfel au aparut ofertele de a concerta in afara tarii. Polonia, Cehoslovacia, fosta Uniune Sovietica, Egipt, Siria, Elvetia, Turcia, Ungaria, Grecia, Bulgaria si Iugoslavia sunt tarile care au invitat-o si care au primit-o cu salile pline.

Imaginati-va oameni veniti sa o vada si sa o asculte interpretand: "De ce nu te-nsori Gheorghita", "Lie, ciocarlie", "Radu mamii, Radule", "Sanie cu zurgalai", "Au plecat olteni la coasa".

In Egipt, Siria si Iordania, tari cu o alta cultura si mentalitate, s-a bucurat de un succes rasunator, primind titlul de "Printesa" ori "Regina cantecului romanesc". Profesorul Mihail Pop, aflat la o consfatuire pe teme folclorice, a fost surprins sa constate la Stockholm ca Maria Lataretu a fost foarte solicitata cu cantecul lung batranesc, oltenesc, vechi, arhaic, "Ma uitai spre rasarit", considerat si catalogat a fi unul dintre cele mai frumoase ale lumii.

Cea mai mare voce a cântecului popular românesc, Maria Lătăreţu, nu a fost uitată de gorjeni. După mulţi ani de încercări, în satul natal al acesteia, Bălceşti, s-a ridicat o casă memorială, cu sprijinul unor oameni de suflet.

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

Advertisement
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...