Loading...

Tobias Hübinette om utställningen Varning för ras (I)

3,897 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Dec 10, 2012

Varning för ras

En utställning om den svenska vitheten och den framtida svenskheten.
1 november 2012--26 januari 2014

I utställningen vill Mångkulturellt centrum prata med dig om ras och vithet i dagens Sverige. Utgångspunkten är att ras görs hela tiden. I media, i samhällslivet och i vardagliga möten mellan människor.

Som besökare får du en möjlighet att se och fundera över hur saker vi säger och gör, bilder från media och formgivning, tillsammans bildar ett mönster. Mönstret känns igen både från den koloniala och rasistiska historien och från dagens ojämlikheter mellan vita och icke-vita. Du bjuds in till reflektion, till exempel över hur vardagliga handlingar som den ofta välmenande frågan "Var kommer du ifrån" kan ingå i att göra ras och hur vithetens privilegier påverkar allas vår vardag.

Utställningen ställer också frågor kring varför det är så svårt att prata om ras i Sverige. Varför vi svenskar i undersökningar om politik och värderingar är så uttalat antirasistiska samtidigt som vi i andra mätningar har bottenresultat vad gäller segregation i arbetsliv, ekonomi och geografi.

I samband med utställningens öppnande utkom antologin "Om ras och vithet i det samtida Sverige".

Om ras och vithet i det samtida Sverige

Det finns rasistiska strukturer i dagens Sverige. Men flertalet av oss blundar gärna för både vithetens privilegier och den diskriminering som icke-vita svenskar utsätts för. Vår fysiska kropp påverkar hur vi blir bemötta, betraktade och behandlade. Därför måste vi börja tala om ras. Först då kan vi förstå de samhällsproblem som handlar om vardagsrasism, segregation och diskriminering. En bok som med inspiration i kritisk ras- och vithetsforskning skärskådar den svenska vardagen.

Tobias Hübinette (koreanskt namn: Lee Sam-dol) är docent i interkulturell pedagogik, forskare vid Mångkulturellt centrum och lärare vid Södertörns högskola. Hans doktorsavhandling i koreanologi, "Att trösta ett föräldralöst folk", behandlar den koreanska adoptionsfrågan. Hans nuvarande forskning inbegriper svensk kritisk ras- och vithetsforskning, framställningar av och föreställningar om asiater i samtida svensk visuell kultur, bilden av stadsdelen Flemingsberg och receptionen av koreansk populärkultur i Sverige. Han är medlem i TRACK - Truth and Reconciliation for the Adoption Community of Korea/진실과 화해를 위한 해외 입양인 모임 (www.adoptionjustice.com), och är engagerad i Korea- och adoptionsrelaterade sammanhang och i frågor som rör ras och vithet, och han arbetar med och gör research åt journalistiska, litterära, filmrelaterade och konstnärliga projekt såsom artiklar, böcker, filmer och utställningar, håller föreläsningar och publicerar skrifter, och skriver artiklar i tidningar och tidskrifter kring frågor rörande rasism och (post)kolonialism, nationalsocialism och fascism, relationen Korea-Sverige och Östasien-Sverige, och internationell adoption och utlandsadopterade. Han verkar inom de internationella tvärvetenskapliga forskningsfälten koreansk adoptionsforskning, adoptionskulturforskning och kritiska adoptionsstudier, och bygger också upp ett omfattande arkiv och bibliotek relaterat till ämnet.

Forskningsområden och forskningsintressen:
kritisk ras- och vithetsforskning, adoptions- och migrationsforskning, koreanologi och asienforskning, kulturstudier och kritisk teori, visuella studier och postkolonial teori

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...