Loading...

Memòria i Justícia. Homenatge a l'alcalde Josep Abril i Argemí

324 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Mar 2, 2016

En motiu dels 77 anys de l'afusellament de l'Alcalde Abril, volem difondre la seva història per homenatjar aquesta figura tant important per la història recent de Mataró.

Josep Abril i Argemí, nascut a Santa Maria de Palautordera l’any 1869, va ser col·laborador del Partit Federalista i Republicà de Pi i Maragall i conseller de l’Ajuntament de Mataró durant els anys de la Restauració.

Va ser un dels fundadors de la Secció Local d’ERC a Mataró, i l’abril de 1931, després de les eleccions municipals que donarien lloc a la instauració de la Segona República, es va convertir en el primer alcalde republicà de Mataró.

El seu compromís amb la gent i, especialment, amb la justícia social, li van valdre la presó l’any 1934, després de participar activament dels Fets d’Octubre, un intent de la Generalitat republicana de repartir la terra entre els qui la treballaven.

L’any 1936 Abril va participar activament de les eleccions que guanyaria el Front Popular, període durant el qual va substituir en diverses ocasions l’Alcalde de Mataró Salvador Cruixent.

Condemnat a mort per un Consell de Guerra el 7 de març de 1939, va ser afusellat al Camp de la Bota el 16 de març de 1939. El delicte pel qual els franquistes el feren executar era ben clar: ser militant d’Esquerra Republicana de Catalunya.

El text del documental és obra d'en Josep Maria Bruno a partir de l'obra de Margarida Colomer.

Realització i muntatge: Joan Grané

Coordinació: Anna Salicrú

Interpretat pel grup de Teatre: Lector.

Agraïments. Margarida Colomer, Jaume Vellvehí, Bernat Aranyó, Josep Pros, Quim Ribas, Txell Noè, la Familia de Josep Abril i Argemí i l'Ajuntament de Mataró.

Loading...


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...