Loading...

Groen Licht voor de Waterstoftrein

2,421 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on May 5, 2009

De waterstoftrein dendert over een paar jaar voorbij! Fantasie? Nee. 'Groen licht voor de waterstoftrein' biedt een flinke CO2- reductie gekoppeld aan een hogere beschikbaarheid. Daarnaast is de waterstoftrein onafhankelijk van een bovenleiding, waardoor de verrommeling van het landschap minder wordt. Dit brengt ook lagere investeringskosten en onderhoudskosten als voordelen met zich mee. Kortom: een ideale oplossing voor zowel de korte als de lange termijn.

In een waterstoftrein wordt waterstof gebruikt als brandstof voor het opwekken van elektriciteit in brandstofcellen. Deze elektriciteit drijft de elektromotor aan. De waterstof kan ter plekke, naast het spoor, worden geproduceerd en de trein kan op het spoor tanken. Doordat treinen op dezelfde routes rijden en tanken op vaste locaties, is er geen geheel nieuwe infrastructuur nodig. Met het gebruik van waterstof kan er een efficiëntiewinst behaald worden van 12% en een CO2-reductie van 23%.

De waterstoftrein is niet alleen op de lange termijn een succesnummer. Ook op de korte termijn zijn er al flinke voordelen te behalen. De waterstoftrein is bij uitstek een concept om gefaseerd te implementeren. Er zijn geen grote aanpassingen aan de infrastructuur nodig en er kan een logisch plan gevolgd worden om stap voor stap over te gaan op waterstof.

Een goed eerste traject om de waterstoftrein toe te passen zou een regionale lijn kunnen zijn. Een traject dat nog niet geëlektrificeerd is, leent zich er het beste voor. De kosten voor het elektrificerenen het onderhoud van de bovenleiding komen hierdoor te vervallen. Wanneer een waterstoftrein wordt ingezet op een regionale lijn die langer is dan 15 km, wordt al 8% aan kosten bespaard.


PUBLIEKSPRIJS PRORAIL PRIJSVRAAG 08/09
ZO INVESTEER IK € 20.000,-

Elke week een nieuw innovatief idee om CO2-reductie op het spoor te realiseren

Eén publieksprijswinnaar van de ProRail Prijsvraag 08/09

Vanaf 20 mei bepaal jij wie wint door € 20.000,- te verdelen over je favoriete ideeën op zoinvesteerik.nl

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...