Loading...

Aanhoudingen na RMS-viering in Assen

10,327 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Apr 26, 2008

ASSEN - De politie heeft vrijdag in het centrum van Assen 20 tot 25 jongeren aangehouden na de herdenking van het uitroepen van de Republiek der Zuid-Molukken 58 jaar geleden.
De jongeren gedroegen zich provocerend en zouden onderweg naar het centrum vernielingen hebben aangericht.
Ook de officiële herdenking werd door een groep Molukse jongeren verstoord. Enkele tientallen Molukse jongeren ontrolden spandoeken en schreeuwden leuzen tegen de Molukse regering in ballingschap. Ze deden dat tijdens de toespraak van de Molukse president in ballingschap. Op één van de spandoeken stond de tekst 'Free Papua'. De jongeren zijn teleurgesteld in de RMS regering. Volgens hen heeft die de afgelopen jaren te weinig gedaan om de Molukse zaak te dienen. De jongeren zijn door de ordediensten met harde hand uit de zaal verwijderd. Daarbij vielen enkele klappen. De herdenking ging hierna verder.

Teams van de Mobiele Eenheid waren preventief bij het provinciehuis in Assen gestationeerd. De ME' ers stonden daar in verband met de jaarlijkse RMS-viering vrijdag in Assen. Er zouden plannen zijn voor een onaangekondigde optocht die wellicht zou eindigen bij het provinciehuis. Eerder deze week werd op een Moluks internetforum een oproep geplaatst voor een gewapende actie in Drenthe. Vrijdag werd het uitroepen van de onafhankelijkheid van de Republiek der Zuid-Molukken, 58 jaar geleden, gevierd.

De Nederlandse regering heeft tussen 1975 en 2002 opzettelijk de mensenrechten van zuid Molukkers geschonden. Dat zou blijken uit een afstudeeronderzoek van de heer Sopacua aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens de onderzoeker heeft Nederland in samenwerking met Indonesië geprobeerd met psychologische communicatietechnieken de Molukse gemeenschap anti RMS en pro Indonesisch te laten worden. Zo werden er oriëntatiereizen georganiseerd naar de Molukken en zouden de regeringen van beide landen boeken hebben gefinancierd die een slecht beeld gaven van het dagelijks leven op de Molukken.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...