Loading...

Opasnost od ambrozije - The risk of ambrosia

16,425 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Apr 5, 2009

Ambrozija, naoružana i iritirajuća biljka

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia, Ambrosia elatior), tačnije pelinolisni limundžik, u narodu poznata i kao partizanka i Krausova trava, u današnje se vrijeme smatra najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskog rinitisa, s obzirom na to da je njezina pelud najjači peludni alergen. Procenjuje se da svaki deseti stanovnik Srbije boluje od peludne alergije na ambroziju, s tim da je broj obolelih iz godine u godinu sve veći jer se širi i ambrozija
Ambrozija je poreklom iz Severne Amerike, a u Evropu je stigla kao slepi putnik na brodovima s robnim pošiljkama. Jednogodišnja je biljka, uspravne i razgranate stabljike, koja izraste do 1,5 metara visine. Stabljika je posuta grubim dlačicama, pa je poželjno staviti rukavice kad je se uklanja, tj. čupa. Listovi su jajasta oblika, također posuti dlačicama i jako nazubljeni. Cvetovi su skupljeni u žute grozdove na vrhu stabljike. Biljka najviše voli napuštena staništa, poput željezničkih pruga, puteva te nedovoljno obrađenih zemljišta i polja. Često raste i kao korov u nasadima suncokreta, šećerne repe, kukuruza, soje i krompira.
Niče u aprilu, a cvetati počinje sredinom maja. Biljka proizvodi pelud u golemim količinama (zrela biljka stvara i do osam milijuna peludnih zrnaca), a oprašuje se vetrom, što je jedna od karakteristika alergogenih biljaka. Zrnce peludi izgleda kao kugla sa šiljcima. Ima dobre aerodinamičke osobine i može putovati i do 300 kilometara. Svaka biljka proizvede više od 60.000 semenki koje mogu preživeti u zemlji više od 30 godina, a izdržati čak i uslove smrzavanja.

Alergija - simptomi, samopomoć, lečenje

Klasični simptome alergijskog rinitisa su kijanje, curenje nosa, svrbež kože i sluznice, pojačano suzenje očiju i otečene kapke.
Stoga valja izbjegavati izlaganje alergenu (peludi) u najvećoj mogućoj meri. To znači da se ne preporučuje boravak na otvorenom od 5 do 10 sati ujutro, kad je koncentracija peludi najveća. Potrebno je i nužno držati prozore stana zatvorene, a stakla na automobilima tokom vožnje podignuta. Za boravak na otvorenom dobro je planirati vrieme posle kiše, jer kiša ispire pelud, pa je tada njegova koncentracija u vazduhu najmanja. Pre odlaska na spavanje preporučuje se tuširanje i pranje kose kako bi se odstranila tokom dana nakupljena pelud.
Ako je to moguće u vašem gradu, svakako je korisno informisati se o koncentraciji peludi u zraku i ponašati se skladno tome. Naime, osobama koje pate od alergije na ambroziju pravomerno upozna o vremenskim uslovima postaje dobar saveznik. Kao što smo već rekli, najbolje je kišno razdoblje, a najgore kad je vetrovito i vrlo toplo, jer se tada pelud najjače rasprostranjuje i izaziva najviše simptoma.
Lečenje se provodi antihistaminicima te protivupalnim lekovima i dekongestivima . Kao vrlo koristan oblik sprečavanja alergije pokazalo se stvaranje mehaničke barijere ulasku alergena u disajni sastav. To se može postići Nasaleze sprejom za nos, koji na površini nosne sluznice formira mehaničku zaštitu od kontakta s alergenom, umanjujući mogućnost razvijanja simptoma alergije.

Zajednička borba

Kako biljka najviše raste na zapuštenom zemljištu, potrebno ga je urediti i zasaditi travom.
Ako se radi o pojedinačnim biljkama mogu se suzbiti čupanjem zajedno s korenjem. Pri tome treba nositi rukavice da se koža na rukama ne ošteti, jer je stabljika prepuna grubih dlačica.

U slučaju većih površina preporučuje se košenje. Kosi se prije cvetanje ambrozije, i to do 5 cm od tla.
Velike površine i površine pod poljoprivrednim kulturama treba tretirati s određenim pesticidima

U mnogim euvropskim zemljama poduzimaju se ozbiljne mere suzbijanja ambrozije. U Mađarskoj su takve kampanje počele pre nekoliko godina. Organizirane su trke za decu. Dete koje ubere najviše ambrozije dobiva nagradu. Tiskani su i posteri sa slikom biljke i objašnjenjima zašto je biljka opasna i zašto je treba iščupati zajedno s korenjem.
U Kanadi postoji zakonska obaveza iskorenjivanja ambrozije u vrtovima. Gradska policija ima sporazum s poštarima, koji im dojavljuju u kojem vrtu raste biljka. Kazne za vlasnike vrtova koji je ne iskorenjuju mogu biti i nekoliko hiljadu dolara.

Čak i u slučaju da vi ili vaši ukućani ne bolujete od tog ili nekog drugog oblika alergije, obratite pažnju na pojavljivanje te biljke u vašoj okolini. Pokušajte je ukloniti sami ili uz pomoć zadruga i ustanova koje se bave tim problemom, jer tako možda pomažete i sebi. Nikad ne možete biti sigurni da ta neugodna biljka sutra neće i kod vas izazvati neugodne alergijske simptome.

Loading...

Advertisement
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...