Loading...

Centrale Volksbank reclame (1990)

261 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jan 23, 2016

Centrale Volksbank (1905-1993)
De Centrale Volksbank werd opgericht op 1 oktober 1920. De oprichting geschiedde op initiatief van de Federatie van Diocesane RK Volks- en Werkliedenbonden. De bank werd gevormd uit verschillende diocesane spaarbanken. Gedurende het gehele bestaan van de bank was er sprake van een band met de katholieke vakbeweging. De bank was voortgekomen uit het streven om door middel van sparen de sociaal-economische positie van de katholieke arbeiders te verbeteren. De CVB ontplooide aanvankelijk geen activiteiten in de bisdommen Utrecht en Roermond. Voor deze bisdommen bestonden respectievelijk de Centrale Spaarbank van het Aartsbisdom Utrecht en de Centrale Spaarbank ‘De Volksbank' te Maastricht. In 1942 vond er een fusie plaats, waarbij alle diocesane spaarbanken zich aansloten, waardoor er één landelijke bank ontstond. Het landelijke hoofdkantoor werd gevestigd in Utrecht.

Rond 1960 werd het aantal spaarmogelijkheden bij de CVB uitgebreid. Er kwamen allerlei regelingen zoals een jeugdspaarwet, een Algemeen Premiespaarplan en Bedrijfsspaarregelingen. In 1964 werd het Werknemers Beleggingsfonds (Webefo) opgericht door de CVB in overleg met het NKV. In de jaren zestig ging de CVB een samenwerkingsverband aan met twee andere vakbondsspaarbanken, de Algemene Spaarbanken Nederland (ASN) en de Spaarbank voor Protestants Nederland (SPN). Bij dit samenwerkingsverband was de Postcheque en Girodienst (PCGD) betrokken. De spaarbanken maakten reclame voor de betaalrekening van de PCGD die gekoppeld was aan een spaarrekening bij één van de drie banken. Ondertussen raakten de CVB-bank en andere spaarbanken verwikkeld in een bittere concurrentiestrijd met de commerciële banken.

Ondanks de oliecrisis van de jaren zeventig beleefde de CVB een stabiele groei (in 1969: 261 miljoen spaartegoed, in 1975: één miljard spaartegoed). In 1973 werd een Ondernemingsraad opgericht en in 1976 de Kontaktgroep Parttime Beheerders (KPB) die zich bezighield met de beheerdersvergoedingen.
De jaren tachtig kenmerkten zich door oriëntatie op de toekomst en fusies. In 1987 kwam de fusie met de spaarbanken ASN en de Hollandse Koopmansbank (HKB) tot stand. De bank begon zich, in samenwerking met de HKB, bezig te houden met een nieuwe taak, namelijk het verlenen van zakelijke kredieten. Tussen 1985 en 1986 oriënteerde de CVB zich op de toekomst en begon men met een reorganisatie. Tussen 1988 en 1989 werden concrete plannen gemaakt voor de automatisering van het vestigingennetwerk. Bovendien werd een definitieve blauwdruk voor de nieuwe interne organisatie van de CVB gemaakt.

In 1990 vond het 70-jarige jubileum van de CVB plaats. De reorganisaties en automatisering waren voltooid en de CVB functioneerde efficiënt. De winst liep in 1990 echter flink terug. Mede als gevolg hiervan ging de CVB in 1992 een fusie aan waardoor de bank opging in de SNS-Reaal groep. Binnen deze groep vertegenwoordigt de bank de spaarbranche.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...