Loading...

De draaiende kaarsjes (demonstratie lorentzkracht)

4,114 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Mar 1, 2010

In een glazen bakje wordt een beetje zuur geschonken (uit praktische overwegingen heb ik voor VERDUND zwavelzuur gekozen, in feite lukt deze proef met elk verdund zuur). Langs de binnenwand van het glazen bakje bevindt zich een koperen ring. Er wordt zoveel zuur in het bakje gegoten dat de koperen ring helemaal "onder zuur" staat.

Middenin het bakje (in het zuur dus) staat een koolstof staaf. Die koolstof staaf wordt verbonden met de pluspool van een spanningsbron (12V), de koperen ring wordt verbonden met de minpool van diezelfde spanningsbron.

Het glazen bakje staat op een spoel met ijzeren kern. Die spoel wordt aangesloten op een ANDERE gelijkspanningsbron (ook 12V). Hierdoor wordt de spoel een magneet (een zogenaamde elektromagneet). De sterkte en richting van het magnetisch veld blijven tijdens deze proef gelijk.

In het zuur worden een paar drijfkaarsjes gelegd, die kaarsjes worden aangestoken. Beide spanningsbronnen worden aangezet.

De vloeistof in het bakje begint te bruisen, het zuur wordt langzaam ontleed (elektrolyse). Af en toe is er een knalletje te horen, dit komt doordat er bij de elektrolyse van het zuur explosief waterstofgas ontstaat. De kaarsjes gaan langzaam ronddraaien, voor dit laatste verschijnsel is de lorentzkracht verantwoordelijk. De richting van de lorentzkracht (dus de draairichting van de kaarsjes) is te vinden met behulp van de linkerhandregel.

Die regel luidt als volgt:
Neem je linkerhand en vang het magneetveld (denkbeeldig) op in je handpalm. Zorg ervoor dat je vingers in de richting van de stroom wijzen. Je duim geeft dan de richting van de lorentzkracht aan.

Na een tijdje wordt de spanningsbron die het bakje met zuur van stroom voorziet, uitgezet. Nu wordt het koolstof staafje verbonden met de - en de koperen ring met de + van de spanningsbron. Als de spanningsbron wordt aangezet, gaan de kaarsjes in tegengestelde richting draaien (rara, hoe kan dat?).

Deze proef werd vroeger regelmatig gedemonstreerd in de bovenbouw van het havo en het vwo, maar is helaas in de vergetelheid geraakt. Jammer!

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...