Upload

Loading...

Romantiek 1,2

787 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Jun 11, 2009

Franz Schubert, Johan Wolfgang von Goethe, Erlkönig 1821
Erlenkonig is een compositie van Schubert met de tekst van Goethe. Het lied verteld het verhaal van een vader en zieke en ijlende zoon die snachts naar huis rijden. In zijn koortsige dromen word het jongetje bezocht door de elvenkoning, oftewel magere hein. De dood probeert hem te lokken door met hem te spelen. Als ze aankomen in hun dorp gaat het jongetje dood in zijn vaders armen.
De romantiek is een stroming die word gekenmerkt door gevoel, vluchten uit de werkelijkheid het doorbreken van strakke vormen, het verhalende, de kunstenaar en de individualisering van het kunstwerk. De Erlkönig is een prachtig voorbeeld van de romantiek, omdat het muziek en poëzie samenbrengt in een emotionele, beeldende en letterlijke vlucht van de werkelijkheid. De Erlkönig is een vermomming van de dood in een mooi en verhaaltje waarin de elvenkoning het jongetje mee wilt nemen naar zijn speelparadijs. De heftige emotie is duidelijk terug te horen in de sterk afwisselende dynamiek van zang en piano.
Mashup: Ik heb voor deze mashup gekozen omdat ons nieuws tegenwoordig ook erg verbloemd is en omdat wij nooit het echte verhaal krijgen te zien, zoals bijvoorbeeld in Gaza.

Loading...

Advertisement
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up Next


Sign in to add this to Watch Later

Add to