Loading...

Expositie Scheveningse Evacués en optreden Schevenings Vissersvrouwenkoor

920 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on May 8, 2011

Op donderdag 5 mei vond in het raadhuis Winterswijk de officiële opening plaats van de expositie: Scheveningse Evacués in Winterswijk (1943-1945).
Scheveningen werd begin 1943 'Sperrgebiet' in verband met de aanleg van de Atlantikwal en veel Scheveningers moesten hun dorp verlaten en kwamen terecht in o.a. Aalten en Winterswijk. In Aalten werden 500 Scheveningers gehuisvest en in Winterswijk werden er 600 ondergebracht.
De tentoonstelling werd geopend door mevrouw Riet Renskers-Bal en de heer Huib Baak. Riet en Huib zijn in 1943 vanuit Scheveningen naar Winterswijk geëvacueerd en daar gebleven.
De tentoonstelling in de benedenhal van het oude raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1, Winterswijk geeft een beeld van de Ontmoeting van twee culturen van Scheveningers en Winterswijkers met hun eigen culturele identiteit. In de expositie ziet men o.a. foto's van de aankomst van de Scheveningers in Winterswijk, de eerste opvang en het samenkomen van twee culturen. Veel fotomateriaal, afkomstig uit de collectie van Evert de Niet, ziet men uit de buurtschappen Brinkheurne, Corle, Henxel, Huppel, Kotten, Meddo, Miste, Ratum en het Woold, waar de Scheveningers werden ondergebracht.
Burgemeester Thijs van Beem heette de Scheveningse gasten welkom in de raadszaal en kreeg van de dames van het Schevenings Vissersvrouwenkoor een CD overhandigd. De leden van dit koor kregen een "toete vol Achterhookse Slikkeri'je", oftewel een zak met allerlei Achterhoekse lekkernijen.
's Avonds was er een concert in de Jacobskerk aan de Markt. Hier zong het Schevenings Vissersvrouwenkoor in een volle kerk. Voor de pauze stonden geestelijke liederen op het repertoire, na de pauze bekende Scheveningse liederen.
Het concert werd aangeboden door de "Vereniging Het Museum", Winterswijk.
De expositie in het oude raadhuis kan men bezichtigen tot en met 13 juni en de entree is gratis.

Loading...

Advertisement
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...