Loading...

Izložba "Teslina vizija Interneta" na Fakultetu tehničkih nauka

343 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Oct 8, 2014

Od 6. do 20. oktobra, u Holu Fakulteta tehničkih nauka, Novi Sad, održava se izložba "Teslina vizija Interneta", a povodom početka školske 2014/15. godine.
Nikola Tesla je u svom projektu "Svetski sistem" iz 1900. godine, govoreći ondašnjim tehničkim rečnikom, opisao u 12 tačaka ono što se danas zove bežični Internet, mobilna telefonija i GPS.
Potom je 1908. to konkretnije opisao časopisu "Wireless Telegraphy & Telephony", u članku "The Future of the Wireless Art". Njegovo kasnije predviđanje budućnosti komunikacija iz 1909. za "New York Times", koje je preneo časopis "Popular Mechanics" u članku "Wireless of the future", neki proizvođači mobilnih telefona poslednjih par godina koriste kao Teslinu viziju pojave pametnih mobilnih uređaja.
Ipak, kada se sveobuhvatnije sagleda šta je Tesla pisao i govorio početkom 20. veka, zaključak je da njegove reči više govore o tehnologiji današnjice koja objedinjuje sve aspekte komunikacije i prenosa informacija, a to je upravo Internet, bez obzira na konkretni uređaj putem koga se to odvija. Ideja izložbe "Teslina vizija Interneta" je da pokaže na koji način je sve što je Tesla pomenuo, svakom današnjem korisniku Interneta dostupno - bilo putem računara, bilo preko mobilnog telefona.
To je postignuto uporednom infografikom Teslinih vizionarskih reči i starih fotografija tehnike iz Teslinog vremena - na jednoj strani, a na drugoj strani opisom informaciono-komunikacionih tehnologija današnjice čiju okosnicu čini upravo Internet.
Autor projekta "Teslina vizija Interneta" je Lazar Bošković, multimedijalni stvaralac iz Beograda, a projekat pored izložbe obuhvata i internet sajt www.teslinavizijainterneta.rs, na kome su infografika, korisni linkovi i drugi materijali na ovu temu. Izložba je nastala u koprodukciji Galerije "O3one", Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) i Muzeja Nikole Tesle. Dizajn izložbe delo je Dušana Vojnova, iz Orange studija.
Svečano otvaranje izložbe "Teslina vizija Interneta" je 6. oktobra, od 17.00,
Amfiteatar "Nikola Tesla", A1, FTN, Novi Sad.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...