Loading...

Vipinää Välkälle! 2010: Auroran koulu, Espoo

7,221 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Nov 2, 2010

1990-luvun alussa Auroran koulussa siirryttiin malliin, jossa 15 minuutin välitunnit oppituntien välillä korvataan yhdellä pikkuvälitunnilla klo 9.45-10.00 ja 75 minuutin siestalla klo 11.30-12.45. Ruokailut alkuopetusluokkia lukuun ottamatta ovat siestan aikana.

Siesta-aikaa on kehitetty vuosien aikana tukemaan lasten harrastustoimintaa ja silloin pyörii erilaisia kerhoja, muun muassa kuvataide-, näytelmä- ja bändi- ja ATK-kerho. Parin viime vuoden aikana siestaa on kehitetty yhä enemmän liikunnalliseen suuntaan esimerkiksi liikuntavälinelainaamon, Välkkäri-toiminnan ja avoimen siestakerhon avulla.

Liikunnallista siestaa ovat olleet suunnittelemassa ja toteuttamassa omalta osaltaan
• opettajat tiimityössä sekä koulutuksissa
• oppilaat piirtämällä ja kertomalla liikkumaan aktivoivasta koulupihasta ja vastaamalla kerhokyselyyn
• kunnan liikuntatoimi kartoittamalla koulun liikuntaolosuhteita ja rakentamalla välituntiladun

Liikunnallisen siestan toteutus:
• Välituntilainaamo, josta voi lainata koripalloja, jalkapalloja, katusählymaalit ja mailat/maskit, häntäpalloja, diaboloja, twist-naruja, hyppynaruja, moonhoppereita, puujalkoja, hyppykeppejä. Talvella lainaamon täyttävät luistimet, kypärät ja sukset, jääpelivälineet. Lainaamon oppilaspitäjät kirjaavat ylös lainaustapahtumat, ohjaavat pieniä käyttäjiä, valvovat välineiden palautusta ja lainaamosääntöjen noudattamista sekä huoltavat liikuntavälineitä.

• Välkkäri-kerholaiset suunnittelevat tutoroivan opettajan johdolla liikunnallisia tempauksia koulun kaikille oppilaille ja toimivat aika ajoin pienempien lasten ohjaajina. Viime vuonna isot välkkäriläiset järjestivät siestalla luistelukoulun ekaluokkalaisille. Välkkärikerho kokoontuu osittain oppituntien ja osittain siestan aikaan. Tänä lukuvuonna välkkäriläiset ohjaavat salissa tanssia, järjestävät palloiluturnauksen ja toimivat pienten leikittäjinä.

• Avoin palloilukerho kokoontuu perjantaisin klo 11.45-12.45 liikuntasalissa. Avointen ovien periaatetta noudattavaa kerhoa ohjaa opettaja. Kerhoaika on puoli tuntia ja jatkossa opettajan välituntivalvonnat keskitetään suoraan kerhon jatkeeksi, jolloin palloilusiestan pituudeksi saadaan 60 minuuttia.

Liikunnallisen siestan vaikutuksia:
Lasten liikkuminen ja liikunnallinen aktiivisuus on lisääntynyt selvästi siestoilla. Välituntilainaamon liikuntavälineet ovat kovassa käytössä. Keskimääräin siestan aikana on ollut 115 lainaustapahtumaa. Siestakerhossa vähintään 30 minuuttia yhtäjaksoisesti liikkuvien lasten määrä on 30-40 lasta joka perjantai ja kesto tulee pitenemään, kun välituntivalvonta kytketään kerhon yhteyteen.

Välituntilainaamon ylläpitäminen kasvattaa lapsia vastuullisuuteen ja lainaamon ylläpitäminen on isoille oppilaille merkittävä ja tärkeä asia. Lapset tutustuvat toisiinsa lainaamossa asioidessaan ja isot toimivat luonnollisella tavalla yhdessä sovittujen sääntöjen valvojina. Tämä kaikki lisää yhteisöllisyyttä.

Liikunnallisen siestan ylläpito:
Kaikki siestan liikunnalliset toiminnot ovat ympärivuotisia lukuvuonna 2010-2011. Välkkäri- ja välituntilainaamotoiminta on oppilaslähtöistä ja perustuu oppilaiden aktiivisuuteen. Opettajat toimivat vain taustalla toiminnan mahdollistajina ja kannustajina.

Välituntilainaamossa välineet vaihtuvat eri vuodenaikoina. Haasteena on välikausien (myöhäinen syksy ja varhainen kevät) liikunnallistaminen ja liikkumiseen aktivointi. Uusia toimintamalleja haetaan ja kehitellään kyseisille jaksoille.

Liikunnallisen toiminnan jatkoon vaikuttavat osittain taloudelliset resurssit. Se on pyritty ottamaan huomioon mahdollisuuksien mukaan. Siestakerho voidaan tarvittaessa pyörittää välituntivalvontakerhona ja lainaamovälineet riittävät minimitasolla 2-3 vuotta. Sinä aikana pitäisi löytyä ratkaisu toiminnan rahoittamiseen.

Toimintamalleista lainaamotoiminta on löytänyt paikkansa Auroran koulun arjessa ja siitä on tullut jo lähes vakiintunut käytäntö. Välkkäri- ja siestakerho hakevat vielä paikkaansa, sillä hyvänkin toimintamallin juurtuminen koulun arkikäytänteeksi vaatii paitsi aikaa myös kehitystyötä. Seuraava kehityshanke on piha-alueen laajentaminen seikkailualueeksi.

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...