Loading...

Csarodai templom 2.

361 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Jun 24, 2011

Még ma sem eléggé ismert és elismert kincsek lelőhelyei a Felső-Tisza-vidék apró falvai. Bármilyen furcsán hangozzék is, javarészt a vidék örökös szegénységének köszönhető, hogy a középkori plébániatemplomok szinte változatlan formában fennmaradtak: az egyházközségeknek nem tellett új épületek kialakítására, legfeljebb arra, hogy a templombelsőket faragott padokkal, szószékkel, karzattal díszítsék, és kazettás famenynyezettel fedjék be.
Az eredeti díszek java, a középkori falfestmények azonban így is megmaradtak a református használók puritán fehér mészrétegei alatt.

Légifotók:
http://www.civertan.hu/legifoto/legif...

A csarodai az egyik legszebb az ismert későromán stílusú falusi templomok közül. A XIII. század második felében épült, a fennmaradt eredeti falfestmények jó része az építéskor készült. Ezek a hajó északi falán és a diadalív felületén láthatók. A megjelenített szentek bizánci jellegű szigorú rendben sorakoznak a falon. Kozma és Damján, az orvos szentek, Péter, Pál és János apostol, Szent Anna, valamint Mária, ölében a kis Jézussal. Már korai gótikus stílust mutat a szentély bordás boltozata, amely a XIV. század végén épült. Az itteni freskók a feltámadott Krisztust és az apostolokat jelenítik meg.

A templom díszítését azonban az 1642-ben, már a reformátusok idején felvitt népies festés uralja: a kék és piros levélcsokrok dús indákkal fonják körbe az aprócska gyülekezeti teret, s jutott belőlük a külső falra is. A festett famennyezet, a szószék és a karzat 1777-ből való, az úgynevezett Rhédey-epitáfium - avagy halotti felirat - 1758-ban készült.

A torony a nyugati homlokzat fölött emelkedik, látványos körerkélye fölé nyúlik a tűhegyes, zsindellyel fedett sisak. Harangot soha nem hordott, az is kész csoda, hogy légies szerkezete oly sok évszázadon át dacolt az elemekkel.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...