Upload

Loading...

Gempak! Video Chetz Hina Islam - Anjing Wudhu' Latar Takbir Sambut Hari Raya

129,610

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jul 29, 2013

[Terbaru: Berdasarkana maklumat yang diterima, Chetz, atau nama sebenarnya Maznah Mohd Yusof (pengkid agaknya), seorang Jurutera dan juga "dog trainer" telah di tahan oleh Polis Diraja Malaysia. Beliau tidak mengaku salah dan membuat kenyataan bahawa dia tidak berniat untuk menghina Islam. Peguam bela nya adalah bernama Latheefa Koya.]

Saksikanlah video yang mempunyai unsur-unsur menghina Islam yang dibuat oleh seorang budak bernama Chetz pada tahun 2010, 3 tahun yang lalu. Dia ada 2 laman youtube, 1) https://www.youtube.com/user/chetzyusof 2) https://www.youtube.com/user/ChetzTogom, dan website nya adalah 3) http://chetztogom.com/.

Video Iklan Hari Raya ini bertajuk "1 Hari Di Hari Raya", dimana dia meletakkan background takbir sambil membasuh kaki anjing dan menunjukkan diri dia membasuh kaki seolah2 mengambil wudhu'. Selepas itu dia menjamu kuih raya kepada anjingnya.

ChetzYusof dengan bangganya menulis, "Ni iklan jamin kena ban... takde sape yang akan berani tayangkan iklan atau rancangan tv yang mempunyai unsur2 seperti ini....." Jadi maknanya Chetz sedar bahawa Iklan ini adalah kontorversial, tapi dia masih tetap nak letak jugak.
Di penghujung video, Chetz menulis "Raikan lah Aidil Fitri Bersama-sama Tanpa Mengira Species - Manusia & Anjing (Haiwan)", Warna (Belang, Coklat Gelap, Tompok-tompok), Dan Asal-Usul" - Selamat Hari Raya Aidil Fitri Maaf Zahir & Bathin Dari Chetz Sekeluarga. Website cekap tu bukan website dia, tak tau kenapa dia letak orang lain punya website walhal dia ada website sendiri.

Video ini telah tersebar di laman Facebook dan telah mendapat ribuan "share" dan "like".

"Dgn takbir membesarkn allah ttp video nye sesuatu yg haram. Mcm mne? Cer tngok vdeo tu elok2,ada unsur pnghinaan. kalau letak background lagu raya ok jugak lagi but dia boleh letak background takbir... yang tu yg dah jadi biadap ni..." adalah satu komen daripada pembaca di Facebook.

"Yang gatal nak buat video anjing dan diiringi dgn takbir tu apa hal??? Memang lah anjing tu tak haram tapi umum kita tahu bagi umat Islam anjing adalah adalah haiwan yang dilarang utk dipegang2 sesuka hati...siap diiringi dgn takbir lagi...so apa maksudnyer??? Buat lah video lain walaupun niatnyer nak menyambut raya tapi cara persembahan tu adalah sangat menyakitkan hati....jangan matlamat menghalalkan cara!!!!", tulis seorang pembaca Facebook posting tersebut.

"Kerajaan Malaysia dan Majlis Agama sila ambil tindakan. Bukan nya susah sangat nak trace sapa budak ni...teknologi Malaysia kat canggih?", tulis seorang lagi.

"Selagi undang2 kat malaysia ni tak ketat selagi tu lah kejadian cmni berlaku", tambah seorang komentetar lagi...and so on, masing2 ada komen masing2.


[Latest Update - August 1, 2013] Dog trainer Maznah Mohd Yusof, who is under fire for a Hari Raya Aidilfitri greeting video she posted involving her dogs, has been arrested and has been represented by lawyer Latheefa Koya. According to Maznah, she did not insult Islam with her video which was done 3 years ago].

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up Next


Sign in to add this to Watch Later

Add to