Loading...

Novi zakon o sprečavanju mobinga

3,019 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Sep 6, 2010

Na snagu je stupio Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radnom mestu - Mobinga. Predviđene su oštre kazne za prekršioce, ali je najveća manjkavost Zakona nepreciznost. Mnogi i dalje neće znati šta je uopšte mobing.

Mobing nije lako precizno definisati, ali zakon prepoznaje šest grupa ponašanja koje se mogu okarakterisati kao zlostavljanje na radnom mestu, ukazuje Ministarstvo rada i socijalne politike. Ponašanja od kojih se „treba uzdržavati" su sve vrste ignorisanja, vikanja, pretnji, vređanja, uznemiravanja... Tužbu zbog mobiga mogu dobiti i oni koji vole da ismevaju, ogovaraju, izmišljaju priče i rugaju se kolegama. A, u narušavanje profesionalnog integriteta ubrajaju se i neopravdane kritike i omolovažavanja rezultata rada, dodeljivanje izuzetno teških ili, pak, potpuno ponižavajućih radnih zadataka, neprimereni rokovi, neostvarive norme, neprimereni seksualni komentari...

Najčešće žrtve su oni koji prijavljuju nepravilnosti u radu, žene i povučeni radnici. Ako vas zlostavljaju na poslu, nužno je da neformalno zatražite od onoga ko vas zlostavlja da prestane sa tim. Tužba protiv onoga ko zlostavlja može se podneti najduže šest meseci nakon poslednjeg konflikta. Za vreme trajanja postupka, žrtva i svi svedoci zaštićeni su od otkaza, premeštaja sa radnog mesta i sve vreme imaju pravo na punu platu. Zavisno od težine prekršaja, poslodavci koji se vode kao pravna lica platiće kazne od 100.000 do 800.000 dinara, dok će poslodavci koji su registrovani kao fizička lica morati da plate od 10.000 do 400.000 dinara.

Oni koji su do sada prijavili da su zlostavljani, najčešće su dobijali otkaz i vode višegodišnje sudske sporove kojima se ne nazire kraj.

Koliko je krupan korak donošenje Zakona protiv mobinga govori i podataka da je Srbija je tek deveta zemlja u Evropi koja će dobiti takav zakon.

Boris Šuman

boris.suman@yueco.rs

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...