Loading...

Αυτή είναι η Κρήτη | Η Μουσική και ο χορός

5,710 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jan 16, 2012

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΗΤΗ - ΕΚΦΡΑΣΗ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΧΟΡΟΣ
Παραγωγή 1990 - προβολή Πέμπτη 16 Μαΐου 1991

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Κρήτης αποτελεί και η παραδοσιακή δημοτική μουσική της, η οποία ακόμη και σήμερα συντηρείται και εξελίσσεται. Ο φυσικός διαμερισμός του νησιού σε επί μέρους διαμερίσματα, οι ιδιαίτερες ασχολίες των κατοίκων και οι ειδικές οικονομικοκοινωνικές συνθήκες ζωής σε κάθε περιοχή, συνετέλεσαν στη δημιουργία μιας μεγάλης ποικιλίας οργανικών μελωδιών και τραγουδιών, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των ανθρώπων που τα έπλασαν στον υλικό, στον κοινωνικό και στον πνευματικό τους βίο. Από τα τραγούδια αυτά άλλα έχουν τοπική μόνο και άλλα παγκρήτια διάδοση.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα λεγόμενα «ριζίτικα» τραγούδια της δυτικής Κρήτης, που ονομάστηκαν έτσι γιατί όπως πιστεύεται ο αρχικός τόπος δημιουργίας τους εντοπίζεται στα χωριά που είναι κτισμένα στις «ρίζες», δηλαδή στις υπώρειες των Λευκών Ορέων.
Στην κατηγορία των τραγουδιών με παγκρήτια διάδοση ανήκουν οι λεγόμενες «ρίμες» και τα δίστιχα, οι «μαντινάδες» που αποτελούν θα λέγαμε ένα από τα σημαντικότερα μέσα καλλιτεχνικής έκφρασης του κρητικού λαού.
Στην εισαγωγική αυτή ταινία παρουσιάζονται και τα όργανα έκφρασης και ερμηνείας της κρητικής παραδοσιακής μουσικής όπως η λύρα, το βιολί, το λαούτο και φυσικά ο χορός.
Σημαντικό στοιχείο της εκπομπής και μοναδικό ντοκουμέντο είναι η συνέντευξη του μεγάλου λυράρη και δάσκαλου της κρητικής μουσικής, του Κώστα Μουντάκη που συζητά με το Γιώργο Σγουράκη για την ιστορία, την πορεία και την εξέλιξη της κρητικής μουσικής.

Ακόμα σπάνιες καταγραφές πολλών χρόνων συμπληρώνουν και τεκμηριώνουν την πορεία της κρητικής μουσικής (μαντιναδόροι -- ριμαδόροι στον Κρουσσώνα και στο Λουτράκι Ηρακλείου), ερμηνείες του περίφημου λαουτιέρη από το Καστέλι Κισάμου Γιώργου Κουτσουρέλη, του Κώστα Παπαδάκη (Ναύτης) με το βιολί, του Θανάση Σκορδαλού και του Μανώλη Κακλή, ριζίτικα από το παραδοσιακό σύλλογο «Γκίγκιλος». Περιλαμβάνονται ακόμα από το Αρχείο του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη καταγραφές για το πως κατασκευάζεται η κρητική λύρα με το Μανώλη Σταγάκη και το λαούτο με τον μάστορα Θόδωρο Μουντάκη.

Τα κείμενα της ταινίας βασίζονται σε αποσπάσματα από μελέτες δυο σημαντικών μουσικολόγων, του Καθηγητού της μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιώργου Αμαργιανάκη και του Φοίβου Ανωγειανάκη.

Στην ταινία εισαγωγικά μιλά με το κρητικό ιδίωμα ο Κώστας Δομαζάκης, αφήγηση Ντίνος Λύρας, φωτογραφία Νίκος Γαρδέλης και Στάθης Γκόβας, ήχος Βασίλης Κυριακόπουλος, μοντάζ Φιλίτσα Αναγνωστέλλη, έρευνα και σενάριο Ηρώ Σγουράκη, σκηνοθεσία Κώστας Στυλιάτης.

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...