Loading...

ST: Na kućnoj bazi 03 - Jutro Zima

6,928 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Sep 3, 2011

I dok se s nestrpljenjem već godinu - dvije očekuje novi album Goribora s kojeg se putem koncerata udomaćilo i na internet plasiralo u raznim oblicima više od polovine pjesama, njihov frontmen Aleksandar Stojković - St je daleko od medijske halabuke realizirao svoj drugi solo album. Relevantan je to nastavak odličnog prvijenca "Na eksperimentalnoj bazi" s nekoliko bitnih pomaka.
St se ovdje za razliku od debija daleko više posvetio vokalima i lirici, dok je glazbu sasvim umirio u plesni minimalistički format. Zvuk je ponovno sastavljen od mnoštva samplova uz pratnju ritam mašina, loop tehnike i ponešto žive svirke (basovi, gitara, synth), te spram prvijenca nije instrumentalan, te onako psihodeličan i eksperimentalan. Okey, ima jedan vrlo dobar instrumental "Bluz hop", a takvima se mogu smatrati i uvodna "Laži" gdje se na vokalima pojavljuje jedna rasna crnka koju je St samplirao s nekog cd-a za kojeg sam kaže da se više ne može sjetiti o čemu se točno radi, te također samplirane "Daj mi" i "Fino & mirno" sa nekim bijelim ženskim vokalom (svi odreda su na engleskom). No zato je baš kako i sam naziv kaže, ostatak materijala pjevan ili bolje rečeno, recitirajući sa polumelodičnim elementima gdje je osnova lirike atmosfera 'kućnog ognjišta' i svega što uz njega ide, ali naravno, iz St-ovog rakursa. Sve vrvi sa teškim i olovnim temama kakve se očekuju od klasičnog Goribora, te katarzičnim poemama o kojima se, na svu sreću ne mora razbijati glava što one predstavljaju. Uglavnom, radi se o kratkim stihovima koji uprizoruju kristalno jasne blic-sličice sa kojima se mic po mic plete fabula, te se u kolopletu sa pratećom infrastrukturom ulazi u vrlo mračnu atmosferu, a katkad i u bezizlazne situacije. "Jutro zima" je stoga na samom uvodniku raritetna (dolazi kao treća, tj. prva pjevana skladba); prilično je intimistička i emotivna od koje se možda očekuje da se kasnije negdje pojavi nekakva blagdanska atmosfera, porodične pričice i individualne emotivne lamentacije, ali od toga ništa. Takvo nešto je uistinu nemoguće očekivati od St-a.

Njegova kućna atmosfera je sasvim drugačije vrste, ona je frustrirajuća i puna osobnih preokupacija o lošim vibracijama, sivim eminencijama i avetima prošlosti. To se najjasnije uočava na sredini albuma gdje se kao fokus cijele fabule pojavljuje posve tromi blues "Naše" u trajanju od 8 minuta sa ključnim stihovima 'ako u parku pronađeš nepolomljenu klupu, slobodno sedi i ufiksaj se, jer svetla nema, nije to ništa slučajno... sve je to naše, naših roditelja, naših prijatelja, komšija i njihove razigrane dece'. "Jedno je" opet donosi svojevrsnu kritiku 'prosječnom' građaninu koji je ograničen između pravila normi i ponašanja od straha pred kaznama i sankcijama, dok je "Srce pamti" vrlo uznemirujuća tema o čistoći emocija u ovakvoj lošoj okolini. Album završavaju dvije najmirnije teme - instrumental "Fino & mirno" koji iznosi čak 17 i pol minuta u kojima se St prvo dobro naigra sa elektronskim plesnim house opservacijama, vrlo ugodnim trance efektima i nekolicinom melodijskih improvizacija u koje su uključeni i vokalni samplovi 'control' koji se ponavljaju do besvijesti, da bi na kraju albuma uslijedio čitav epilog fabule kroz skladbu "Kap po kap". U njoj se opisuje tradicionalan urbani život svih običnih smrtnika koji se bude u 4 sata ujutro, peru veš i kuhaju ručak jer je jeftnija tarifa električne energije, odnosno kako St kaže, govori o onima koji žive samo zato jer su rođeni (stih 'ako živiš samo zato što si rođen').

St-ova kućna baza je ustvari gubitnički svijet u kojem nema porodice, obiteljskih ručkova, gledanja TV programa i svih onih sitnih svakodnevnih zbivanja. Njegov dom je inspiriran lošom klimom, a on kao čist, pravi i iskonski blueser ne posvećuje nimalo pažnje onoj svakodnevici koju doživljava i vidi običan i sasvim prosječan čovjek. Atmosfera je teška i mučna, nema optimizma, a ponajmanje veselja. Jednom prilikom, jedan poznati rock autor je prokomentirao da ne voli Goribor, St-a, njegovu poeziju i stav jer je to 'teška đanki spika'. Nebitno? I ne baš. Istina je da St vidi svijet drugačijim očima i iz druge dimenzije koju si je sam stvorio. On je s one druge strane i ne može ga proživljavati drugačije. Za njega bi bila laž i pretvaranje da o njemu govori u svijetlom impresionističkom izdanju. Ili, kako je Nick Cave još davno rekao: 'dobru pjesmu mogu napisati samo kada sam depresivan, razjeban i frustriran'.

Naslovi: 1.Laži, 2.Bluz hop, 3.Jutro zima, 4.Daj mi, 5.Naše, 6.Jedno je, 7.Srce pamti, 8.Fino & mirno, 9.Kap po kap

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...