Loading...

NIGDJE ZORE A NI BIJELA DANA - Ranko Plavsic i Orkestar VIKOM RTV 2011 IZVORINKE

7,193 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jan 26, 2011

www.vikom.tv


Друштвени процеси, као и цивилизацијски развој нису праволинијски и сукцесивни. Историја као и савремена стварност је презасићена помамом ратних суровости свих врста. Као, по неком неписаном правилу, увијек јачи, разним методама и стратегијама, па и демократским, узима, асимилира, присваја, отима, уништава, све духовно-материјалне вриједности слабијег народа. Најјачи лично, а чешће, путем својих сателита, могу и раде буквално шта желе. Од демократско-ракетног културоцида, етноцида до геноцида.
Распадом бивше државе Југославије, тадашњи већински народ је уз свесрдну помоћ страног окупатора, изгубио или су му отета и угрожена већина људских, националних, културних и достојанствених права и вриједности, као и идентитета у корист других далеко мањих етничких група или новокомпонованих „нација"?.
Поред отетих српских територија, чак и међународних права, језика, културних вриједности је и дио изворног српског музичког садржаја кога смо звали „Севдалинке" и које сада зовемо „ИЗВОРИНКЕ". Истине ради ова асимилација и отимање је започето доласком Османлија на Балкан, али су и они били умеренији и толерантнији у односу на неке данашње „Османлије" ФБиХ, јер су и Турци њих признавали искључиво као Србе муслиманске вјероисповести.
Под називом „ИЗВОРИНКЕ" продукција ВИКОМ РТВ је транспарентно у сарадњи са релевантним институцијама, покренула сизифовски посао враћања назад, за сада, бар својих српских песама. Ради се о варијацијама на познате теме, оплемењене новим мултидисциплинарним приступом са акцентом на текст прилагођен тренутној ситуацији у новој музичко-видеограмској обради.

www.vikom.tv

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License
Comments are disabled for this video.
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...