Loading...

Biserica Ortodoxa si MASONERIA

78,440 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Apr 17, 2010

1. Francmasoneria învata pe adeptii ei sa renunte la orice credinta si adevar revelat de Dumnezeu, îndemnându-i sa admita numai ceea ce descopera cu ratiunea lor. Ea propaga astfel necredinta si lupta împotriva crestinismului, ale carui învataturi sunt revelate de Dumnezeu. Vânând pe cât mai multi intelectuali sa si-i faca membri si obisnuindu-i pe acestia sa renunte la credinta crestina, francmasoneria îi rupe de Biserica si, având în vedere influenta însemnata ce o au intelectualii asupra poporului, e de asteptat ca necredinta sa se întinda asupra unor cercuri tot mai largi, în fata propagandei anticrestine a acestei organizatii, Biserica trebuie sa raspunda cu contrapropaganda.

2. Francmasoneria propaga o conceptie despre lume panteist - naturalista, reprobând ideea unui Dumnezeu personal deosebit de lume si ideea omului ca persoana deosebita, destinat nemuririi.

3. Din rationalismul sau, francmasoneria deduce în mod consecvent o morala pur laica, un învatamânt laic, reprobând orice principiu moral heteronom si orice educatie ce rezulta din credinta religioasa si din destinatia omului la o viata spirituala eterna. Materialismul si oportunismul cel mai cras, în toate actiunile omului, este concluzia necesara din premisele francmasoneriei.

Francmasoneria îi considera pe evrei superiori crestinilor.

4. In lojile francmasone se aduna la un loc evreii si crestinii, si francmasoneria sustine ca numai cei ce se aduna în lojile ei cunosc adevarul si se înalta deasupra celorlalti oameni. Aceasta înseamna ca crestinismul nu da un avantaj în ce priveste cunoasterea adevarului si dobândirea mântuirii membrilor sai. Biserica nu poate privi impasibila cum tocmai dusmanii de moarte ai lui Hristos sa fie considerati într-o situatie superioara crestinilor, din punct de vedere al cunoasterii adevarurilor celor mai înalte si al mântuirii.

Francmasoneria vrea sa se substituie crestinismului.

5. Francmasoneria practica un cult asemanator celui al misterelor precrestine. Chiar daca unii dintre adeptii ei nu dau nici o însemnatate acestui cult se vor gasi multe spirite mai naive asupra carora acest cult sa exercite forta quasi-religioasa. în orice caz, prin acest cult francmasoneria vrea sa se substituie oricarei alte religii, deci si crestinismului. In afara de motivele acestea de ordin religios, Biserica mai are în considerare si motive de ordin social când întreprinde actiunea sa contra francmasoneriei.

Francmasoneria submineaza ordinea sociala.

6. Francmasoneria este un ferment de continua si subversiva subminare a ordinii sociale prin aceea ca îsi face din functionarii statului, din ofiteri, unelte subordonate altei autoritati pamântesti decât acelea care reprezinta ordinea stabilita vizibil, îi face unelte în mâna unor factori nestiuti înca nici de ei, având sa lupte pentru idei si scopuri politice ce nu le cunosc. Este o lupta nesincera, pe la spate; niciodata nu exista o siguranta în viata statului si în ordinea stabilita. Este o lupta ce ia în sprijinul ei minciuna si întunericul, împotriva juramântului crestinesc pe care acei functionari l-au prestat statului ei dau juramânt pagânesc.194

7. Francmasoneria lupta împotriva legii naturale voite de Dumnezeu, conform careia omenirea e compusa din natiuni. Biserica ortodoxa care a cultivat totdeauna specificul spiritual al natiunilor si le-a ajutat sa-si mentina fiinta primejduita de asupritori, nu admite aceasta lupta pentru exterminarea varietatii spirituale din sânul omenirii.

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...