Loading...

Lördagsintervju 29 - om den motsägelsefulla flyktinginformationen. Hur stämmer medias bild?

47,148 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Aug 31, 2018

Unik intervju med en före detta SFI-lärare som berättar om sina erfarenheter som lärare i Svenska för invandrare:

Programmet finns också på vår hemsida www.swebbtv.se

SFI-läraren berättar att mediernas och politikernas berättelser inte stämmer med det han mötte i sina kontakter med elever under åren 2015-17.

Han anklagar inte sina elever för detta utan riktar missnöjet mot våra medier och politiker som inte ger en trovärdig bild.

En av de saker som han noterade var att personer som uppgavs komma från krig som flyktingar i själva verket hade tillbringat tid i Turkiet, ibland troligen flera år.

Han tror inte att migranterna kände till de historier som levererades av svenska medier. Eleverna delgav ofta berättelser som pekade på en helt motsatt bild och om att de valt Sverige som destination eftersom det var det land som hade bäst erbjudanden avseende bostäder, pengar och studier.

Kanske var det så att de inte förstod att de saker de berättade kunde uppfattas som stötande eftersom de inte hört de svenska mediernas och politikernas berättelser. Dessutom hade de fått bilden att "Sverige är så rikt" och de upplevde att svenskarna gärna vill visa hur rika och generösa de är.

Många migranter kom i stora familjer och det hände att de berättade att de fått tillgång till ett helt hus av kommunen för att rymma familjen. Samtidigt kunde andra infödda invånare kan få vänta i många år för en liten lägenhet.

Det uppstod emellanåt motsättningar mellan eleverna och ibland kunde etniska eller religiösa konflikter blossa upp på skolan.

En annan sak som överraskade var att personer från Syrien berättade att deras hemstad var säker, ungefär som Varberg, och att de skulle åka tillbaka dit på semester. SFI-läraren berättar att han fick förslag om att också åka dit.

Han berättar också att han känner sig skyldig att berätta om dessa saker. Han känner att han annars skulle bära på skuld.

Stöd Swebbtv på olika sätt

Du kan delta genom att:

- Skicka dina tips eller förslag på "inskickade klipp" till info@swebbtv.se

- Göra översättningar av program till engelska. Skicka mail om du är intresserad

- Se alla våra program på vår hemsida www.swebbtv.se och berätta för andra

- Stödja ekonomiskt på Swish 123 535 86 92 (OBS Nytt), eller bankgiro 147-0558.

Du kan också donera direkt eller som månadsgivare på bankkonto 9235-229 1186 (9235 är clearingnummer).

Stort tack för ditt stöd!!!

Loading...

Advertisement
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...