Loading...

Beovizija 2018: Nova deca - Sanja Ilić i Balkanika

883,105 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Feb 7, 2018

Nova deca – Sanja Ilić i Balkanika
muzika: Sanja Ilić, Tanja Karajanov
tekst: Danica Krstajić
aranžman: Darko Dimitrov

NOVA DECA
Svet je naš i vreme prestaje da žuri kad …
si samnom ti.
Svet je naš i osmehom se budim zato što ...
postojiš ti.
Sve je jasnije,
sunce sija drugačije.
Svet je naš i nova deca s’nama stvaraju …
bolji svet.

Sanja Ilić & BALKANIKA, izvođač pesme "Nova deca"
Muzička grupa "Sanja Ilić & BALKANIKA“ već godinama stvara i povećava popularnost na Balkanu i u svetu. Autor i vođa grupe, kompozitor Aleksandar Sanja Ilić, vodi od početka računa da se u grupi nađu muzičari koji sviraju stare instrumente Balkana i da uz posebnu pažnju te instrumente ukomponuje u moderan pop - rok zvuk grupe. Muzički stil Balkanike je orginalan zvuk kombinovan sa elementima svetske muzike zasnivajući se na snažnom i iskonskom ritmu Balkana sa modernim pristupom i senzibilitetom.
Za samo poslednjih nekoliko godina grupa je imala više nego uspešne koncerte u Moskvi, Londonu, Americi, Kanadi, Južnoj Koreji, Indiji, Pakistanu, Egiptu, Meksiku, Kini, Belgiji, Holandiji, Poljskoj, Sloveniji, Austriji, Tunisu, Alžiru, Crnoj Gori, Bosni, Turskoj, Rumuniji...
Originalan sastav Balkanike je 9 muzičara (6 svirača, jedan muški i dva ženska vokala) kojima se priključuju dva trubača i jedan ženski vokal. Ženski etno vokali sa muškim snažnim rok vokalom u kombinaciji sa elektronikom i balkaniskim etno instrumentima daju moderan zvuk koji se prvi put čuje na snimcima grupe. Možemo slobodno reći da je zvuk i svetski i balkanski. Na ovogodišnjoj Beoviziji nastupaju sa numerom “ Nova deca”.

Aleksandar Sanja Ilić, autor muzike i teksta za pesmu "Nova deca“ rođen je u Beogradu. Muzikom se bavi od rane mladosti a prvi profesionalni korak je u dvanaestoj godini, kada piše kompoziciju „Uniforme“ i koju na TV Beograd izvodi glumac i pevač Dragan Laković. Od Dragana Lakovića, te daleke 1963. godine, dobija bombonjeru na poklon i to smatra svojom prvom nagradom.
Sa šesnaest godina se prijavljuje na domaće takmičenje za ''Pesmu Evrovizije'' i tako postaje najmlađi kompozitor, učesnik domaćeg izbora za ''Pesmu Evrovizije'', svih vremena. Kompoziciju "Pesnik mira“, tada u Skoplju, pevala je Lola Novaković.
Već kao student, oformio je muzičku grupu ''San'' sa kojom postiže svoje prve uspehe i kao kompozitor i kao instrumentalista. Pravi uspesi dolaze na festivalima i pločama, gde Sanjine kompozicije pevaju vrhunski jugoslovenski pevači. Na svim jugoslovenskim festivalima dobija nagrade, a 1982. godine sa pesmom "Halo, halo“ pobeđuje na domaćem takmičenju za ''Pesmu Evrovizije'' i sa grupom "Aske“ odlazi u Herogejt, Engleska.
1984. godine, kompozicija "Princeza“ koju su pevali Dado i Slađana postaje pesma i hit godine, kasnije hit decenije, a pre nekoliko godina je izabrana za najlepši jugoslovenski duet 20-og veka. Paralelno sa festivalima radi muziku za pozorišne predstave, filmove i TV serijale.
Sanjina grupa Balkanika, imala je koncerte na svim kontinentima. Na taj način je na najlepši način predstavio svetu, deo kulturnog nasleđa i muzike Srbije. Sanja Ilić ima status Istaknutog Umetnika, član je Geme, AFUN-a (Akademije filmske umetnosti i nauke) i Udruženja Kompozitora Srbije i u nekoliko saziva je bio u njegovom predsedništvu. Sa Balkanikom kontinuirano izvodi koncerte po celom svetu.

Copyright: RTS

Zabranjeno svako kopiranje video i/ili audio snimaka i postavljanje na druge kanale!

  • Category

  • Song

    • Nova deca
  • Artist

    • Sanja Ilić i Balkanika
Comments are disabled for this video.
Advertisement
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...