Loading...

Pro Tools 11 Error "Could not create new document because..."

13,906 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jul 7, 2015

****** UPDATE ******
The Digi 002 Console appears to work with Pro Tools v12. I am still using OSX Yosemite and I have not had any problems. I am still waiting to upgrade to 'El Capitan,' as I am not quite ready to make that move yet.

Pro Tools 11 & 12 with FREE Mbox 3 Firewire Interface
http://amzn.to/1SYdDun

Avid Pro Tools 12 for Education with Upgrade
http://amzn.to/1N2SOi5

Get a Digi (Avid) 002 for cheep!
http://amzn.to/1VhbP2V


Some of you may have encountered an issue when launching Pro Tools 11 and received the following message.


“Could not create a new document because Assertion in "/Volumes/Development/151228/ProTools/DFW/MacBuild/../Views/UMenu.MacOS.mm", line 1549.

Use the Copy button to copy this message to the clipboard. “


Please don’t be alarmed and follow the simple steps below to resolve the issue and get your session cranking in no time.

Steps 1:
Launch Pro Tools and wait for the messages to appear.

Step 2:
Click ‘OK’ on the following message.

“Could not create the TCE plug-in’s factory default file because the plug-in doesn’t support the current sample rate.”

Step 3:
Click ‘OK’ on the following message.

“Could not create a new document because Assertion in "/Volumes/Development/151228/ProTools/DFW/MacBuild/../Views/UMenu.MacOS.mm", line 1549.

Use the Copy button to copy this message to the clipboard.“

Step 4:
Once Pro Tools has launched, please do the following.

Go to the top of the ‘Pro Tools’ menu bar and select ’Set up/ Playback Engine.’ Now click the ‘Playback Engine’ tab and choose your output device, i.e. Avid 002/ 003, Mbox, Built-in Output etc. Click ‘OK.’ Now try creating a new session or open an existing one. You should now be up and running. I hope you will find this information useful.

My current system is as follows.

Mac OSX Yosemite 10.10.3
MacBook Pro 17-inch, Late 2011
2.4 Ghz Intel Core i7
16 GB of RAM
1 TB Solid State SATA Drive

ProTools 10.3.8 & 11.3.1
Digi 002 Console / Avid 002

Avid’s official stance is, they no longer support the 002 console/ rack, however the ‘003_Family_Driver_11_1_3_Mac_83630’ driver works for my system. The official Avid link below contains the various drivers you may need.

http://avid.force.com/pkb/articles/en...

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...