Loading...

Trailer | De Ingebeelde Zieke | De Utrechtse Spelen

12,692 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on May 5, 2011

Op 18 augustus 2011 start in de Stadsschouwburg Utrecht de reprise van de succesvoorstelling De Ingebeelde Zieke van Molière. Daarna is de voorstelling ook te zien in Rotterdam en Amsterdam.

De rijke, gezonde, maar angstige Argan omringt zich doorlopend met doktoren om zich te laten behandelen voor een scala aan ingebeelde ziektes. Omdat de rekeningen zich opstapelen hoopt hij op gratis medische verzorging door zijn dochter Angélique uit te huwelijken aan een onaantrekkelijke jonge arts. Zijn liefhebbende verzorgster Toinette en zijn tweede echtgenote Béline hebben echter heel andere plannen. Verwarring en hilarische verwikkelingen zijn het gevolg.

De Ingebeelde Zieke
Molière

Molière (geboren Jean-Baptiste Poquelin) is een van de grootste komedieschrijvers. Hij schreef De Ingebeelde Zieke (1673) ter gelegenheid van de terugkeer van koning Lodewijk XIV naar Frankrijk, na zijn succesvolle veldtocht tegen de Nederlanden een jaar eerder. Molière schitterde zelf in de titelrol, tot hij een uur na afloop van de vierde voorstelling stierf. De auteur en acteur stond bekend als hypochonder, maar was dit keer klaarblijkelijk écht ernstig ziek. Molière werd geliefd om zijn snelheid van dialoog, maar ook gehaat vanwege zijn satirische kritiek op de heersende klasse. De koning nam hem in bescherming door peetoom te worden van Molières enige zoon. Samen met hofcomponist Lully bedacht Molière een nieuwe theatervorm, de zogenaamde comédie-ballet. Een bijna revueachtige avond waarin muziek, toneelspel en dans bijeen kwamen. De koning danste en zong graag mee met het ensemble, al werd gefluisterd dat Zijne Majesteit als danser zijn beste tijd had gehad.
Van Molière zijn 32 stukken bewaard gebleven. Tot zijn bekendste werken behoren L'École des femmes (1662), Tartuffe (1664), Dom Juan (1665), Le misanthrope (1666), L'Avare (De Vrek, 1668), Le bourgeois gentilhomme (1670), Les femmes savantes (1672), Le malade imaginaire (1673).

Marc-Antoine Charpentier

De geboortedatum van Marc-Antoine Charpentier is niet bekend, maar wordt gesteld tussen 1640 -- 1645. Na het vertrek van de componist Jean Baptiste Lully (1632 - 1687), waar Molière verschillende zgn. ballet-comédies mee schreef, benadert hij Marc-Antoine Charpentier. De samenwerking tussen Molière en Charpentier komt pas in het laatste levensjaar van Molière tot stand en zou tot één werk beperkt blijven: De Ingebeelde Zieke. Na de dood van Molière in 1673 blijft Charpentier verbonden aan de Comédie Française, zoals het gezelschap van Molière zou gaan heten. Hij krijgt opdracht eerder geschreven muziek voor toneelstukken van Molière te vervangen, zodat het aantal musici terug gebracht kan worden. Ook componeert hij kameropera's, lithurgische werken, motetten, psalmenbewerkingen en herderstukken. In het geheel zijn er 548 werken aan Marc-Antoine Charpentier toegeschreven, waarvan 30 werken voor toneel. In 1698 wordt Charpentier benoemd tot maïtre de musique aan de Sainte-Chapelle en blijft er in dienst tot aan zijn dood in 1704.


Tekst Molière
Vertaling/bewerking Ger Apeldoorn en Harm Edens
Muziek Marc-Antoine Charpentier
Dramaturgie Pieter Athmer
Decor Niek Kortekaas
Kostuums Sabine Snijders
Licht Marc Heinz
Geluid Danny Hoogveld
Arrangeur/Dirigent Jörn Boysen
Kap/Grime Pilo Pilkes
Fotografie campagnebeeld Paul Posse, PAR31.COM
Scenefotografie Leo van Velzen
Fotografie orkest Boy Hazes

Jos Thie regisseert
DE INGEBEELDE ZIEKE

met Paul R. Kooy, Loes Luca, Georgina Verbaan, Peter Blok, Vincent Croiset, Peter de Jong en Karel de Rooy (Mini & Maxi),Hans Leendertse, Lidewij Mahler, Esther Porcelijn, Thomas Cammaert
En vijftien musici van barokorkest Musica Poetica onder leiding van Jörn Boysen

De Ingebeelde Zieke is te zien
do 18 augustus -- za 3 september 2011
Stadsschouwburg Utrecht
www.stadsschouwburg-Utrecht.nl tel. 030 2302023
di 6 -- zo 11 september 2011
Rotterdamse Schouwburg
www.rotterdamseschouwburg.nl tel. 010 4118110
di 20 -- zo 25 september 2011
Stadsschouwburg Amsterdam
www.ssba.nl tel. 020 6242311

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...