Loading...

Nadin - 1. CVITARIJADA - Tomislav Goluban

10,278 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jan 22, 2008

1. CVITARIJADA
U subotu, 5. siječnja 2008. god. je u Nadinu u organizaciji "KUD-a Nadin" održana Prva CVITARIJADA na prostoru Južne Hrvatske - točnije na prostoru Bukovice i Ravnih kotara. U konkurenciji od 10-ak izvođača pobjedu je odnio Mirko Kalcina Baćo iz Lišana Ostrovičkih i time stekao titulu "Najbolji cvitaraš od Nina do Knina 2008."
Riječ je o natjecanju u izvođenju etno skladbi na usnoj harmonici - instrumentu, na ovim prostorima poznatijim pod nazivom "cvitare". Cvitare su od davnina tradicionalan instrument, koji je bio neizostavna pratnja, u raznim prigodama "igranja kola" u Ravnim kotarima i Bukovici. Danas ovu tradiciju njeguju mnogobrojna folklorna društva iz ovog kraja, pa je ovaj festival bio prigoda za dodatnu promociju ovog instrumenta i etno baštine ovog prostora uopće.
Posebnost ovog natjecanja je bilo i sudjelovanje 80-godišnje "cvitarašice" bake Anke Perinić iz Vrsi.
U ovoj manifestaciji, van natjecateljske konkurencije, sudjelovao je i Tomislav Goluban iz Zaboka, sudionik Svjetskog prvenstva usne harmonike u Njemačkoj. Na svojoj harmonici svira pretežno blues glazbu, tako da je ovo za njega, kako kaže, novo, ali pozitivno iskustvo.
Jedan od natjecatelja bio je poznati narodni guslar Dane Jurić, koji je u pauzi između natjecateljskog izvođenja skladbi i službenog bodovanja, uz zvuke gusli po prvi put izveo povijesnu pjesmu o Nadinu od 1. do 21. stoljeća, koju je napisao nadinjanac Dragan Brzoja.
U neslužbenom dijelu još su nastupili i narodni diplar Nediljko Madžar, te duet u "orzenju" Šime Margarin i Šime Odžaković Mime.
Multimedijalna dvorana u Nadinu bila je pretijesna da te večeri primi sve zainteresirane za ovaj događaj, koji su i nakon formalnog dijela, uz bogat domjenak s tradicionalnim nadinskim jelima, uz pjesmu i "cvitare" ostali do dugo u noć.
Organizatori su uz zahvalu, svima uputili poziv za viđenje i dogodine, jer je cilj da ovo natjecanje, ovaj festival "cvitara", postane tradicionalan.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...