Loading...

Sörösdobozok fényképezik a Medveotthont

719 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Sep 21, 2015

Több hónap egyetlen fotón

El tudtok képzelni egy olyan fotót, amin három hónap történései látszódnak? Ugye nehezen. Pedig létezik ilyen.

A fotózás egészen különleges válfaját választotta Kovács Csaba fotográfus. Különféle kisebb-nagyobb eszközökből, sörös-, filmes- és kapcsoló dobozokból készít lyukkamerákat. Ezek belsejébe fényérzékeny papírt tesz, a dobozokat pedig egy tű hegyével kilyukasztja. A szokatlan, kifejezetten egyszerű, és olcsó kamerákat a szabadban helyezi el napokra, hetekre, vagy akár hónapokra. Ez a szolárgráfia lényege.

Miután a házilag készített kamerát kitette a megfelelő helyre, a lyukat fedő ragasztót lehúzza. Ezzel elindul egy rendkívül lassú és hosszú folyamat, vagy ha úgy tetszik reakció a dobozon belül. A papíron – ahogy telnek a napok – szépen leképeződik az, amit a kamera lát. De csak a statikus dolgok. Jöhetnek-mehetnek előtte emberek, autók, azok nem lesznek rajta a képen, valami más viszont igen. A Nap. Illetve egészen pontosan a Nap mozgása. Gyönyörű fénycsíkok rajzolódnak ki a képen.

Ez a fajta fotózás valahol lutri, hiszen csak a folyamat végén derül ki, hogy mi született az eltelt időszakban. Csaba miután leszerelte a kamerákat, hazaviszi a dobozokat. Óvatosan kiszedi a fényérzékeny papírt, amelyen tulajdonképpen egy negatív kép keletkezett. Ezeket beszkenneli, majd a digitális technika segítségével átfordítja pozitívba. A papír egyébként fekete-fehér, ám a hosszú exponálás miatt a hetek alatt érdekes módon színessé válik, ez is hozzájárul ahhoz, hogy különleges hangulatú fotók születnek.

Csaba egyik fényképét az év elején a NASA „A nap fotójának” választotta. Jelenleg mintegy 150 kamerája dolgozik szerte az országban, melyekről pontos nyilvántartást vezet. Mint mondja: abban a szerencsés helyzetben van, hogy ő akkor is fotózhat, miközben alszik.

A fotográfus pár nappal ezelőtt több kamerát helyezett el a veresegyházi Medveotthon és a BarátkoZOO területén, illetve a kifutókban. A dobozok december végéig folyamatosan exponálnak, így karácsony környékén derül majd ki, hogy milyen hangulatokat sikerült az ősz folyamán megörökítenünk a 6 hektáros állatkertben.
Nem mindegy a kamerák tájolása. Észak kivételével bármilyen égtáj felé elhelyezhetők. Teljesen más fotók születnek attól függően, hogy melyik évszakban telepítették a dobozokat. Kovács Csaba azt tervezi, hogy januárban újabb kamerákat helyez el a Medveotthon területén, amelyek szintén három hónapig dolgoznak majd. A Medveotthon pedig azt tervezi, hogy jövő év tavaszán kiállítás nyílik Kovács Csaba alkotásaiból az állatkert területén.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...