Loading...

Eurofighter Typhoon demo op Luchtmachtdagen 2010 Gilze-Rijen

2,148 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jun 18, 2010

Eurofighter Typhoon:
De ontwikkeling van het oorspronkelijke Eurofighter 2000-project vond in eerste instantie plaats met steun van de regeringen van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Frankrijk maar in 1985 trok Frankrijk zich uit het project terug vanwege de hoge kosten en ontwikkelde het binnen eigen grenzen de inmiddels operationele Dassault Rafale.
De bedoeling is dat er totaal 630 Typhoons worden gebouwd met een eventuele optie op 90 stuks extra. De toestellen worden geleverd aan Verenigd Koninkrijk (232 stuks), Duitsland (180), Italië (121), Spanje (87), Oostenrijk (18) en Saoedi-Arabië (72); een Griekse order voor 60 stuks ging niet door.
Andere landen die interesse hebben getoond voor de Eurofighter Typhoon zijn Denemarken, India, Pakistan, Roemenië en Oman[1].
Ook Nederland overwoog in 2001 de aanschaf van de Typhoon als vervanger voor de General Dynamics F-16 maar nam toch deel aan de ontwikkeling van de Amerikaanse Joint Strike Fighter (JSF). De belangrijkste argumenten tegen de Eurofighter zijn dat het toestel ontworpen is op een verouderd concept (het ontwerp stamt uit 1980) en dat het te duur is in onderhoud vanwege de twee motoren in plaats van een[2]. Bij een hernieuwde kandidaten vergelijking in 2008 trokken zowel Eurofigher Typhoon als Dassault Rafale zich terug uit de competitie.
Ook Noorwegen overwoog de Eurofighter Typhoon, samen met de Saab Gripen en de JSF als opvolger voor hun F-16, maar koos uiteindelijk toch voor de JSF[3]
In mei 2007, 27 jaar na het eerste ontwerp, waren er 125 operationele Typhoons, verdeeld over vijf landen.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...