Loading...

Ekspeditë Shkencore në Patok

1,400 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on May 30, 2012

Në kuadër të Projektit Kërkimor Shkencor dhe Edukues "Studim ekologjik, përgjatë bregdetit Shqipëtar, nëpërmjet monitorimit të Breshkave Detare, bioindikatorë globalisht të rrezikuar" Prof. Dr. Idriz Haxhiu dhe MSc. Vilma Piroli pёrfaqёsues tё Qёndrёs pёr Kёrkim dhe Zhvillim si dhe Z. Leonard Vlashaj- Fondacioni "Banka e Ideve", ishin sot në Gjirin e Drinit në Patok. Së bashku me stafin e lartpërmendur ishin edhe studentë të Farmaci viti i III (8 vetë) dhe Mjekësi e Përgjithshem Viti i II (7 vetë) të shoqëruar nga pedagogët MSc Lefteri Nikolla dhe MSc Edlira Myrtaj. Gjatë kësaj ekspedite u morën në studim 2 individë të breshkave detare të llojit: Caretta caretta dhe Chelonia mydas. Prof. Dr. Idriz Haxhiu iu foli studentëve përreth breshkave detare në përgjithësi, biologjinë e tyre në veçanti dhe sidomos për llojin shumë të rrallë Ch. mydas e cila është kapur për herë të parë në brigjet tona (Godull-Grykëderdhja e lumit Ishëm) në vitin 2003. Pedagogia MSc Vilma Piroli iu demostroi studentëve matjet që bëhen në këto gjallesa, qofshin ato morfometrike si dhe ato morfognostike. Gjithashtu studentët u njohën edhe me disa lloje ektoparazitësh që vendosen në guaskën e breshkave (karapaks dhe plastron). Nga matjet e bëra rezultoi që individi C. caretta të ketë gjatësinë (CCL) 70 cm dhe gjërësinë (CCW) 64 cm. Ky individ rezultoi i seksit femër dhe u markua nga ana jonë me markerin AL0432 dhe u pastrua nga ektoparazitët e shumtë të tillë si Balanus sp., Mytilus galloprovincialis, Ostrea sp. dhe alga. Lloji tjetër Ch. mydas, individ i ri (juvenil) me përmasa: gjatësi (CCL) 33.5 cm dhe gjërësia (CCW) 30 cm. Nuk kishte në karapaks dhe plastron asnjë lloj ektoparaziti kjo dukuri ekologjike është e lidhur me lëvizjet shumë të shpejta që kjo gjallesë bën në habitatet e saj ujore. Ky individ nuk u markua pasi krahët e saj nuk ishin të përshtatshëm për mbajtjen e një markeri. Të dy individët e lartpërmendur u lëshuan në det në grykëderdhjen e lumit Mat me pjesëmarrjen e studentëve dhe pedagogëve të Sh.L.P "Vitrina". Përgatiti: Prof. Dr. Idriz HAXHIU dhe MSc Vilma PIROLI.

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...